Direct naar artikelinhoud

Anton Corbijn krijgt Prins Bernhard Cultuurfondsprijs voor zijn oeuvre

De Prins Bernhard Cultuurfondsprijs gaat dit jaar naar fotograaf en filmmaker Anton Corbijn. De oeuvreprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een grootheid uit de cultuurwereld. Er is een geldbedrag van 75.000 euro aan verbonden én een CultuurFonds Op Naam met als startkapitaal hetzelfde bedrag. De naam en de doelstelling van dat fonds mag hij zelf bepalen.

Volgens het fonds, dat het cultuur- en natuurbehoud in Nederland wil stimuleren, is Corbijn "een unieke, multidisciplinaire kunstenaar", "een belangrijke beeldenmaker en -vormer van de populaire cultuur van zijn generatie" en "een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors".

Corbijn begon zijn carrière begin jaren zeventig als concertfotograaf. Tien jaar later brak hij vanuit Londen internationaal door met zijn portretten van onder meer Tom Waits, Miles Davis, David Bowie, Captain Beefheart en - vooral - U2. Daarna verlegde hij zijn terrein ook naar persoonlijkheden uit de filmwereld, schilderkunst, mode, politiek en andere sectoren. Zo haalde hij Nelson Mandela en mode-ontwerper Alexander McQueen voor zijn lens.

Meer dan fotograaf

Corbijn ontwierp echter ook filmhoezen, regisseerde videoclips en verzorgde het decorontwerp voor concerten. Vier jaar geleden vond hij zichzelf opnieuw uit als filmregisseur. Toen draaide hij Control. Vorig jaar bracht hij The American uit. Corbijn mag zijn prijs op 28 november in ontvangst nemen in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.