Direct naar artikelinhoud

Architecten overdag, guerrillakunstenaars 's nachts

'BXL swings in the cracks', een project van een duo architecten, maakt speelse installaties met bouwmateriaal dat ze op straat vinden. Vanavond presenteren ze hun project op The Pop-up City.

Overdag werken de bedenkers van 'BXL swings in the cracks' als klassieke architecten, 's nachts sluipen ze door de straten van Brussel. Met afval bouwden ze inmiddels zeven installaties in het Brusselse straatbeeld.

"Doorgaans kiezen we voor interventies die gelinkt zijn aan de ruimte", vertelt een van de twee initiatiefnemers. Omdat BXL swings in the cracks grenst aan het illegale, wil hij liever anoniem blijven.

"We maakten bijvoorbeeld een caleidoscoop aan het Justitiepaleis, waarin mensen kunnen kijken om het panorama van Brussel op een andere manier te zien. Een ander ontwerp bestond uit een boekenplank, waar mensen oude boeken konden doneren. Wie wil kon ze lezen op een bijbehorende zitbank."

Het mooiste idee van BXL swings in the cracks is misschien wel een simpele ladder. Aan de Ninoofsepoort staat een braakliggend stuk grond dat ommuurd wordt door grote, metalen platen. Hiertegen plaatsten de architecten een opstapje. "Binnenin groeide een mini-jungle van woekerende planten en dankzij dat laddertje konden mensen ernaar kijken."

Materiaal oogsten

De projecten van het duo zijn niet altijd een lang leven beschoren. "Een losstaande bank, één van onze eerste projecten, verdween na een paar dagen. Ontwerpen die we aan palen of bestaande gebouwen verankeren, blijven vaak een zestal maanden overeind."

De architecten, die samenwerken met designers en collega-architecten voor BXL swings in the cracks, bouwen hun installaties 's nachts en zo snel mogelijk. "We oogsten eerst overal in de stad materialen, dan bedenken we ons project om het vervolgens zo efficiënt mogelijk ter plaatse op te bouwen. Wat we doen, grenst immers aan graffiti, dus we worden liever niet betrapt."

Na verloop van tijd gaan de meubels of objecten een eigen leven leiden, tot ze ten slotte verdwijnen. "We dromen ervan een systeem te bedenken waarbij we ook de reacties van de stedelingen op onze projecten kunnen filmen."

The Pop-up City Live in Brussels begint vanavond om 20 uur in de Beursschouwburg. Meer informatie vindt u op www.deburen.eu.