Direct naar artikelinhoud

Beyoncé en Timberlake favorieten voor MTV Video Music Awards

LAS VEGAS l Op het lijstje van nominaties voor de MTV Video Music Awards gooien Beyoncé Knowles en Justin Timberlake dit jaar hoge ogen. Elk kregen ze zeven nominaties achter hun naam, waaronder die voor beste vrouwelijke en mannelijke artiest van het jaar. Toch zegt de hoeveelheid nominaties niets over het aantal awards dat de artiesten uiteindelijk mee naar huis nemen. Zo was de Colombiaanse zangeres Shakira vorig jaar zeven keer genomineerd, maar kreeg ze slechts één award overhandigd.

Andere goudhaantjes zijn rapper Kanye West en R&B-ster Rihanna, die elk met vijf nominaties gingen lopen. Hun respectievelijke hits 'Stronger' en 'Umbrella' dingen mee naar de award voor video van het jaar, traditiegetrouw de belangrijkste categorie van het evenement. Geduchte concurrenten zijn Beyoncés 'Irreplaceable', Timberlakes 'What Goes around Comes around' en 'Rehab' van Amy Winehouse. 'Umbrella', dat in Groot-Brittannië tien weken aan de top van de hitlijsten stond, is tevens genomineerd voor monsterhit van het jaar.

In de categorie beste nieuwkomer nemen Lily Allen en Amy Winehouse het tegen elkaar op. Winehouse zal de prijsuitreiking, die op 9 september in Las Vegas plaatsheeft, samen met de Foo Fighters, Rihanna en Fall Out Boy opluisteren.

De MTV Video Music Awards werden in 1984 door MTV in het leven geroepen om de beste videoclips in de bloemetjes te zetten. In het verleden werden de shows al gepresenteerd in New York, Los Angeles en Miami. De trofee die wordt uitgereikt draagt de bijnaam Moon Man, omdat ze veel weg heeft van een astronaut op de maan.