Direct naar artikelinhoud

Subsidie of geen subsidie voor festivals Edinburgh?

Edinburgh l Terwijl het ene festival klaagt dat het te weinig subsidie krijgt, dreigt het andere een subsidiesyteem in te voeren. In het Schotse Edinburgh is het grootste cultuurfeest ter wereld van start gegaan met de nodige controverse. Onder andere het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en L'Orfeo van Gilbert Deflo zullen er dit jaar te zien zijn.

Door Wilfried Eetezonne

In de maanden augustus en september verandert de Schotse stad Edinburgh in een kolkend bad vol kunst en cultuur als allerlei festivals ongeveer tegelijkertijd van start gaan.

De twee belangrijkste zijn het prestigieuze podiumkunstenfestival Edinburgh International en het populaire Edinburgh Fringe. Bij de start ervan, afgelopen weekend, trokken beide artistieke directeuren aan de alarmbel maar om zeer verschillende redenen.

Jonathan Mills, de artistiek leider van het International Festival, zegt dat hij te weinig subsidie krijgt om het niveau van het festival te kunnen garanderen tegenover andere festivals als Salzburg. Het festival krijgt 5,8 miljoen euro subsidie maar dit jaar kost de organisatie het dubbele van dat bedrag. Mills, die pas vorig jaar werd aangesteld, waarschuwde in The Times dat hij het festival noodgedwongen zal moeten inkrimpen en dreigde ermee op te stappen als hij geen gehoor krijgt bij de overheid. "Ik krijg alle steun van de overheid behalve hulp", citeerde hij de komische serie Yes Minister.

Dit jaar staat het festival in het teken van 400 jaar L'Orfeo van Monteverdi. De productie van het Liceu in Barcelona in een regie van Belg Gilbert Deflo en onder muzikale leiding van Jordi Savall staat geprogrammeerd. Maar het is vooral het Koninklijk Ballet van Vlaanderen met zijn Impressing the Czar van William Forsythe dat dit jaar hoge ogen moet gooien op het festival.

De artistieke leider van het Fringe Festival, Jon Morgan, zit eveneens met de handen in het haar. Waren er in 2005 nog 435 comedyshows op het festival dan zijn dat er dit jaar maar liefst 630, waaronder grote commerciële kleppers als Ricky Gervais en Frank Skinner maar ook Nederlanders Hans Teeuwen en Theo Maassen maken er hun opwachting. Volgens Morgan dreigt comedy de andere genres op het festival te verdrukken. In tegenstelling tot andere festivals mag iedereen die een plek vindt en betaalt op het Fringe Festival optreden.

Morgan zegt niet dat er niet gelachen mag worden op het festival, maar denkt eraan om een subsidiefonds op te richten voor minder populaire genres. Dat stuit dan weer op kritiek vanuit de comedyhoek, die de democratie van het festival toejuichen. "Een deel van het festival subsidiëren gaat in tegen de theorie dat dit een volledig open festival is, waar je succes enkel aan jezelf te danken hebt", aldus een impresario in The Times. Dit jaar zullen er maar liefst 2.050 voorstellingen te zien zijn.