Direct naar artikelinhoud

Trainer Eriksson mag bij Manchester City 70 miljoen spenderen

Brussel l Een dikke week traint Emile Mpenza nu al onder de hoede van Sven-Goran Eriksson, de nieuwe coach van Manchester City. Diens rentree op Engelse bodem laat het land niet koud. Nog steeds blijkt Eriksson een mikpunt van spot omdat hij er als de 'man van vijf miljoen pond', zijn jaarsalaris als bondscoach, niet in slaagde om Engeland aan een grote titel te helpen. Ook zijn loon bij City is niet min (12 miljoen euro over drie jaar), maar vooral het te spenderen transferbudget is met 70 miljoen euro enorm. Dat geld is Eriksson beloofd door de Thaise tycoon Thaksin Shinawatra, die Manchester City begin juli overnam.

Twintig miljoen euro ging al naar de Italiaanse spits Rolando Bianchi en 5 miljoen naar Gelson Fernandes. En daar stopt het niet. Eriksson mag nóg een grote naam in de aanval kiezen. Zijn genoemd: Anelka (Bolton), Yakubu Ayegbeni (54 goals in 130 duels voor Middlesbrough en Portsmouth), Ljungberg (Arsenal), Wright-Philips (Chelsea), Giuly (Barcelona), Elmander (Toulouse) en Crouch (Liverpool), die 30 miljoen moet kosten. Stevige concurrentie voor Mpenza dus.

City wacht al 31 jaar op een prijs en vorig seizoen maakte de club amper 29 goals. De Engelse pers ziet in Eriksson dus de geknipte coach: ook hij kende geen succes. Maar de Zweed trekt zich van de kritiek niets aan. "Mijn ambitie is nog steeds groot en de voorzitter wil City groter, bekender en beter maken." Tegelijk waarschuwt hij voor te veel optimisme: "Een trofee met City zou een even grote prestatie zijn als een WK-titel met Engeland." (BF)