Direct naar artikelinhoud

Veroordeling Pussy Riot moet worden herzien

De veroordeling van de twee leden van Pussy Riot moet worden herbekeken. Dat heeft het Hooggerechtshof in Rusland beslist. Het Hof oordeelde dat er fouten werden gemaakt in het vonnis en dat de rechter niet voldoende rekening hield met verzachtende omstandigheden.

Nadezjda Tolokonnikova en Maria Alyochina, beiden lid van de Russische punkrockband Pussy Riot, zitten momenteel een gevangenisstraf van twee jaar uit, omwille van een protest dat ze samen met drie anderen hielden in een kathedraal in Moskou. De vijf Pussy Riot-leden hadden in februari 2012, gekleed in kleurrijke bivakmutsen en jurkjes, een punkgedicht opgezegd in de kathedraal van Moskou. Ze werden meteen gearresteerd.

In augustus 2012 werden Alyochina en Tolokonnikova samen met Jekaterina Samutsevich veroordeeld tot twee jaar cel voor hooliganisme. Een maand later werd de straf van Samutsevich opgeschort. In november trokken de advocaten van de twee nog gevangen leden naar het hooggerechtshof. De zaak leidde tot wereldwijde kritiek tegen Rusland en de Russische president Vladimir Poetin, die het vonnis van de rechter openlijk prees en zei dat de beklaagden "hadden gekregen wat ze wilden".

Geen bewijs

Volgens het Russische Hooggerechtshof heeft de rechter in Moskou in zijn eindbeslissing niet bewezen dat Tolokonnikova en Alyochina de orde ernstig verstoord hadden omwille van 'haat tegenover een sociale groep', terwijl dat wel als motief werd opgegeven voor de misdaad, samen met 'religieuze haat en vijandigheid'.

Het Hooggerechtshof, dat de beslissing op zijn website publiceerde, meent ook dat de rechtbank in Moskou geen rekening heeft gehouden met de verzachtende omstandigheid dat de misdaad niet gewelddadig was, maar vreedzaam en dat Alyochina en Tolokonnikova kleine kinderen hebben. Noch hield de lagere rechtbank rekening met het feit dat het de eerste misdaad was van de vrouwen. Het Hooggerechtshof eist een nieuwe hoorzitting over de zaak en stuurde het dossier terug naar de stadsrechtbank van Moskou. Of er daardoor een nieuw proces komt, is nog niet duidelijk.

Gratieverzoek

Normaal gezien duurt de gevangenisstraf van Maria Alyochina en Nadezjda Tolokonnikova tot maart 2014. Afgelopen week werd in de Doema, het Russische parlement, ook gedebatteerd over een gratieverzoek voor het tweetal. Of er een mogelijke amnestie in zit is, is nog niet duidelijk. Evenmin is geweten wanneer die amnestie van kracht zou worden, maar als mogelijk tijdstip wordt gespeculeerd op het begin van de Olympische Winterspelen, die in februari in Sotsji doorgaan. Tijdens dat evenement zullen de povere mensenrechten in Rusland, waaronder vooral de behandeling van homoseksuelen, wereldwijd opnieuw onder de aandacht komen. De advocate van Pussy Riot, Irina Chroenova, hoopt het tweetal nog voor het nieuwe jaar vrij te krijgen. "Het Hooggerechtshof herhaalt alle klachten die ik in mijn beroepsverzoek had ingediend. Ik ben dus wel tevreden", zei Chroenova aan de Britse krant The Independent. "Als het amnestieproject lukt, verwacht ik dat ze tegen Nieuwjaar uit de gevangenis zijn."