Direct naar artikelinhoud

Januzaj kiest voor Duivels

De Rode Duivels hebben er weer een pareltje bij. Adnan Januzaj (19) heeft definitief voor België gekozen. Volgens zijn manager kreeg Januzaj geen enkele garantie op een plaats in de WK-selectie.

Het was een blije Marc Wilmots die het nieuws van de keuze van Januzaj via Twitter bekend maakte. "Officiële bevestiging gekregen dat Adnan Januzaj zich ter beschikking stelt om de Belgische kleuren te dragen voor de rest van z'n carrière!", meldde de bondscoach. En even later voegde hij daar aan toe: "Goed nieuws dat een talentvolle speler zich selecteerbaar stelt voor onze ¿@belreddevils!"

Daarmee komt een einde aan een soap die begon toen Adnan Januzaj in augustus van vorig jaar debuteerde voor Man United. Alex Ferguson had de Belg met Kosovaars-Albanese roots in 2011 weggeplukt uit de jeugd van Anderlecht en 'Sir Alex' had zich niet vergist in het grote talent van de offensieve middenvelder.

Het duurde tot oktober voor Januzaj zijn eerste basisplaats kreeg bij Manchester United, maar intussen stonden al flink wat landen in de rij voor het jonge toptalent. Niet alleen België, maar ook Albanië, Kosovo, Servië, Turkije, Bosnië-Herzegovina en zelfs Engeland trokken aan de mouw van de in Brussel geboren voetballer. Vader Abedin Januzaj stuurde iedereen wandelen: Adnan zou pas een keuze maken voor een nationaal elftal van zodra hij basisspeler was bij Manchester.

Albanië, Kosovo en Turkije rekenden zich op een gegeven moment al rijk, maar wie de familie Januzaj een beetje kent, weet dat zoiets net contraproductief werkt. Marc Wilmots probeerde in januari nog tot een gesprek te komen met Januzaj, maar vader Abedin liet duidelijk verstaan dat hij wou dat zijn zoon met rust gelaten werd.

Beenbeschermer

Begin april lichtte Adnan Januzaj evenwel zelf al een tipje van de sluier op, toen hij zich liet 'betrappen' met een beenbeschermer in de Belgische driekleur. Naar verluidt zou Unitedploegmaat Marouane Fellaini een stevige bijdrage geleverd hebben om Januzaj naar de Rode Duivels toe te trekken, maar dat wordt ontkend door zijn manager Dirk De Vriese. "Beslissingen worden bij de Januzajs genomen binnen de familie", zegt De Vriese. "Wie vader Januzaj kent, weet dat ook Fellaini in een dergelijke beslissing niets in de pap te brokken heeft. Maar Adnan heeft uiteindelijk de meest logische keuze gemaakt", aldus Dirk De Vriese. "De jongen is geboren en opgegroeid in België, hij heeft er school gelopen en hij heeft er zijn vrienden. En hij kent een aantal Rode Duivels goed. Meer moet je er niet achter zoeken."

Dat Januzaj overstag zou gegaan zijn voor een plaatsje in de WK-selectie van Wilmots, wordt door De Vriese weggewuifd. "Adnan heeft geen enkele garantie gekregen van Wilmots", zegt de manager van de speler. "Hij is selecteerbaar voor België, of hij ook geselecteerd wordt, is een andere zaak. Het is zelfs niet zo dat Adnan speciaal hoopt op een plaats in de WK-selectie. Wat hem betreft kan het ook voor het EK 2016 gebeuren."

Op 13 mei maakt Marc Wilmots zijn preselectie voor het WK bekend. Dan weten we of Januzaj Brazilië kan halen.