Direct naar artikelinhoud

Staat moet Dexia nog één jaar stutten

Dexia’s winst over het tweede kwartaal kwam uit op 283 miljoen euro. Dat is een halvering tegenover een jaar eerder, maar wel meer dan in het eerste kwartaal.

Spoel even terug naar vorig najaar, toen de kredietcrisis haar hoogtepunt bereikte. Omdat de collega-banken hen niet meer vertrouwden, kregen zowel Fortis Bank als Dexia geen kortlopende leningen meer vast. De staat snelde toen als deus ex machina ter hulp en kwam met enorme staatswaarborgen over de brug.Fortis Bank had de waarborg - er was sprake van 150 miljard euro - uiteindelijk niet nodig. Hoewel er een ministerieel decreet voor was opgemaakt heeft Fortis Bank de staatsgarantie gevraagd noch gebruikt. Nu Fortis Bank onderdak heeft gevonden bij de groep BNP Paribas Fortis, is een staatsgarantie niet meer aan de orde.Maar bij Dexia is het helemaal anders gelopen. Dexia bedong bij de Belgische, Franse en Luxemburgse staat een gezamenlijke waarborg van 150 miljard euro. De Belgische overheid staat in voor het grootste deel, ruim 90 miljard euro.Dexia steunt nog altijd hevig op die staatswaarborgen, zo blijkt uit de tweedekwartaalcijfers. In mei 2009 had Dexia nog altijd 95 miljard euro van de waarborgen als zekerheid ingebracht om geld te kunnen ophalen op de financiële markten. Sindsdien is het gebruik van de staatswaarborgen wel afgebouwd tot ongeveer 82 miljard euro.Voorlopig kan Dexia niet zonder. Toen de Franse, Belgische en gewestelijke overheden in oktober vorig jaar mede-aandeelhouder werden van de groep, was afgesproken dat de waarborg één jaar zouden gelden. CEO Pierre Mariani start nu met de drie betrokken overheden de onderhandelingen op over een verlenging van de megawaarborg tot 31 oktober 2010. “We zullen over de aard en de perimeter van de waarborg moeten discussiëren. Gezien de verbeterde liquiditeitspositie van de groep kan er nagedacht worden over een vermindering van het maximumplafond en van wat we effectief opnemen”, zegt Mariani in een conference call.“Het aandeel van niet-gewaarborgde schuld in de funding van de groep zal in de komende maanden nog verder stijgen. Dexia heeft de ambitie om geleidelijk uit het staatswaarborgsysteem te treden, tegen eind 2010”, klinkt het in het communiqué. De waarborgen zijn niet gratis. Voor het tweede kwartaal komen Dexia’s kosten voor de overheidsgaranties in totaal uit op 143 miljoen euro.De Europese Commissie zal de onderhandelingen met argusogen volgen. Haar onderzoek over Dexia’s saneringsplan en de bijbehorende staatssteun is nog altijd aan de gang, bevestigde Mariani gisteren. De staten dragen immers ook een groot deel van de risico’s van Dexia’s probleemkredieten, de portefeuille Financial Products van ruim 16 miljard dollar. Die zaten oorspronkelijk bij FSA, Dexia’s Amerikaanse probleemdochter. Dexia rondde in juli de verkoop van FSA aan sectorgenoot Assured Guaranty definitief af, maar de risicovolste rommelkredieten bleven achter bij Dexia.

Buffer van 175 miljoen

De winst over het tweede kwartaal van 283 miljoen euro lag 100 miljoen lager dan wat analisten hadden verwacht. In vergelijking met het eerste kwartaal bleek de winst wel bijna 13 procent hoger uit te vallen. Dat Dexia nu twee opeenvolgende kwartalen met winst kan uitpakken, zorgt in elk geval voor enige rust in de tent. Vorig jaar moest Dexia nog een monsterverlies van 3,3 miljard euro slikken.Opvallend: Dexia legt een buffer van 175 miljoen euro opzij “om het hoofd te bieden aan de eventuele gevolgen van een toekomstige verslechtering van de macro-economische context”. In dat bedrag zit een provisie van 53 miljoen euro verwerkt voor Dexia’s Turkse activiteiten en 92 miljoen euro voor probleemkredieten.“De herstructurering van Dexia zit nog altijd op koers”, zegt voorzitter Jean-Luc Dehaene in het communiqué. “Het risicoprofiel van de groep is namelijk gevoelig verbeterd door de afronding van de verkoop van FSA. De hervorming van de groep evolueert in de juiste richting. Ze ligt in de lijn van de verbintenissen die we met onze aandeelhouders hebben gesloten en met het herstructureringsplan dat we de Europese Commissie hebben voorgelegd.” Zijn raad van bestuur wordt overigens versterkt met twee nieuwe leden. Het gaat om de Française Isabelle Bouillot, een gewezen economisch adviseur van de Franse president, en de Belgische professor financiën Brigitte Chanoine.