Direct naar artikelinhoud

Rosas: 'Wij kunnen niet anders dan verlies draaien'

Eind september meedelen dat je vanaf volgend jaar een pak minder centen krijgt, erg netjes vinden ze het bij Rosas niet. Het dansgezelschap van Anna Teresa De Keersmaeker ziet geen manier om nu nog in de kosten te snijden of meer inkomsten te vinden om het verlies van 120.000 euro aan subsidies te compenseren, zegt algemeen manager Frederik Verrote.

"Op zo'n korte termijn kunnen we dat niet veranderen. Onze planningshorizon reikt verder dan één seizoen. We zijn onze engagementen voor volgend jaar al aangegaan en we kunnen daar niet op terugkomen. Je kunt niet opeens zeggen dat je maar met zeven dansers komt, in plaats van met twaalf."

De Vlaamse subsidies zijn goed voor ongeveer een derde van de omzet van Rosas. Overige inkomsten haalt het vooral uit coproducties en het uitverkopen van hun voorstellingen in het buitenland. Omdat je die inkomsten niet zomaar kunt opdrijven, zit er voor volgend jaar niets anders op dan het verlies te slikken, zegt Verrote.

"Ons orderboekje is gevuld en dat kunnen we niet wijzigen. Dus zullen we verlies moeten draaien. De Vlaamse regering mag het dan wel hebben over een gezond beheer en een begroting in evenwicht, ze legt de problemen bij ons."

In ideale situaties kun je dan de eigen spaarpot aanspreken, alleen is die er nauwelijks. "De voorbije jaren zijn de subsidies niet geïndexeerd, waardoor we in reële termen dertig procent minder hebben. We zaten niet in de positie om reserves op te bouwen en nu komt dit er nog bij."

Negatieve spiraal

Hoe Rosas het op langere termijn zal aanpakken, is nog niet duidelijk. Het probleem is dat gezelschappen als Rosas hun budget grotendeels aan personeel spenderen. "We werken niet met grootse decors, maar geven het meeste geld aan mensen die op de scène staan en performen. Op langere termijn zullen we dus ons artistiek budget moeten verminderen. We zullen minder producties maken en sommige producties langer laten reizen."

Bovendien is het nog maar de vraag welke impact de besparingen op het totale veld zullen hebben. De besparingen kunnen elkaar versterken: instellingen zullen bijvoorbeeld minder budget hebben om externe voorstellingen aan te trekken of coproducties te maken, waardoor je in een negatieve spiraal kunt komen.

"Dat is heel zuur, zeker omdat we net zo'n bloeiende sector hebben die ook in het buitenland erg geprezen wordt. Bovendien bracht Rosas de overheid geld op: voor elke euro subsidie genereren we twee euro. Dat terugverdieneffect zal nu ook verminderen. Nee, dit is zeker slikken en ik heb het gevoel dat we nog niet alles weten."

Rosas

Dansgezelschap van Anna Teresa De Keersmaeker, bekend van Rosas danst Rosas en vele andere producties die nationaal en internationaal lof oogsten.

Omzet: 5 miljoen euro

Vlaamse subsidies: 1.605.000 euro

Besparing: 120.000 euro