Direct naar artikelinhoud

Vrouw van Syriëstrijder is leefloon kwijt

Het Antwerpse OCMW heeft het leefloon geschorst van de echtgenote van een Syriëstrijder. De schorsing komt er nadat burgemeester De Wever (N-VA) aankondigde dat hij de geldkraan zou dichtdraaien voor Antwerpse strijders. Het OCMW zegt dat de schorsing daar niets mee te maken heeft.

De vrouw woont met haar drie kinderen in een sociale woning op het Antwerpse Kiel. Haar man Saïd M'nari, een lid van Sharia4Belgium, vertrok in mei naar Syrië. Zijn stempelgeld werd kort daarna geschorst. Sindsdien kreeg de vrouw een leefloon van zo'n 1.000 euro per maand. Tot nu althans, want het Antwerpse OCMW heeft beslist om haar leefloon te schorsen. Dat schrijft Het Nieuwsblad op zondag.

Het OCMW baseert zich op het criterium dat een burger al zijn rechten moet uitputten voordat hij een leefloon aanvraagt. "De vrouw heeft dat niet gedaan. Ze weigert immers maatregelen te nemen om onderhoudsgeld van haar man af te dwingen. Drie keer hebben we daarop aangedrongen, maar ze blijft halsstarrig weigeren", vertelt Marco Laenens (N-VA), waarnemend OCMW-voorzitter in Antwerpen.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) kondigde in juni aan dat de geldkraan zou dichtgaan voor al wie in Syrië gaat vechten. Welzijnszorg benadrukt echter dat dat geen reden kan zijn om een leefloon te schorsen. "Los van het feit of het verantwoord is om een moeder van drie zonder inkomen te zetten, draagt de vrouw geen verantwoordelijkheid voor de activiteiten van haar man. Het kan niet de bedoeling zijn om een bepaalde groep strenger te beoordelen. Dat zet de deur open voor willekeur", zegt Bert D'Hondt van Welzijnszorg.

Zelf ontkent het OCMW dat het familieleden van Syriëstrijders viseert. "Dat kan niet, want dat zou namelijk illegaal zijn. In dit geval is de reden duidelijk: de vrouw weigert onderhoudsgeld van haar man af te dwingen. Dat is nochtans belangrijk, want er bestaat een kans dat ze een voorschot op het onderhoudsgeld kan krijgen via de Dienst voor alimentatievorderingen (DAVO). Nu moest de gemeenschap noodgedwongen opdraaien voor alle kosten", zegt Laenens.

Sterke zaak

De vrouw in kwestie heeft inmiddels een advocaat onder de arm genomen. Zij kan de schorsing aanvechten voor de arbeidsrechtbank. De OCMW-voorzitter maakt zich echter sterk dat ze daarbij weinig kans maakt.

"Wij staan sterk in onze schoenen. Overigens kunnen we het onderhoudsgeld ook op basis van een ander criterium schorsen. De vrouw is namelijk niet bereid om te werken."