Direct naar artikelinhoud

Veel BLAUW op straat (om te betogen)

Brussel kleurde blauw, tijdens de betoging van achtduizend agenten tegen de stijgende pensioenleeftijd. 'Het arrest van het Grondwettelijk Hof zorgt voor heel wat familiedrama's', klinkt het bij de vakbonden. Zij dreigen met een staking op dinsdag.

"Flikken zullen het niet meer pikken", zo beloofde de slogan vooraan in de protestmars. In de massa liepen ook agenten mee die net op het punt stonden het korps te verlaten. Rustig uitbollen en van het pensioen genieten: door het arrest van het Grondwettelijk Hof begin deze zomer lijkt die nabije droom plots veraf. Door het schrappen van het gunstregime moeten sommigen ineens zes of acht jaar langer aan de slag blijven, tot hun 62ste.

"Dat is heel emotioneel voor hen", vertelt Vincent Houssin, ondervoorzitter van de grootste politievakbond VSOA. "Sommige mannen hadden net hun huis verkocht, om samen met hun vrouw naar het buitenland te vertrekken. Die plannen zien ze nu in duigen vallen. Dat zijn familiedrama's."

Nooit eerder is er "zo bruusk ingebroken in de pensioenverwachtingen op het einde van de loopbaan", stelt Marc De Vos, gespecialiseerd in arbeidsrecht en verbonden aan denktank Itinera. "Het gaat hier om een zeer uitzonderlijk scenario. Dat heeft ook te maken met de manier waarop dit is gebeurd: met een arrest. Dan verandert alles onmiddellijk. Ging het hier over een politieke hervorming van de pensioenen, dan zou het veel geleidelijker gebeuren. Nu heeft het Hof vastgesteld dat een deel van de pensioenregeling in strijd was met de grondwet. Dan kan het maar één ding doen: die discriminatie meteen uitgommen. Plotsklaps was het iedereen gelijk voor de wet, voor alle agenten een hogere pensioenleeftijd."

Brute pech

Politieagenten die hun huis al van de hand deden, hebben juridisch gezien brute pech, stelt De Vos. "Ik heb begrip voor hun woede, maar strikt gezien beroepen zij zich op een illegaal systeem, op een gunst die strijdig is met de grondwet. Hopelijk komt er voor de betrokkenen tijdig een correctie."

Die hervorming zou dan uit politieke hoek moeten komen, want het Grondwettelijk Hof zelf sprak zich niet uit over overgangsmaatregelen, ook al had het dat kunnen doen. "De volgende regering zou het arrest kunnen terugschroeven en tegemoet kunnen komen aan mensen die net op het punt stonden met pensioen te gaan", duidt De Vos.

Ondertussen ligt het dossier op de tafel van de onderhandelaars, maar van overgangsmaatregelen is momenteel nog geen sprake. Volgens minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld), die gisteren samen zat met de politievakbonden, zijn die maatregelen nodig. Toch kon hij de stakingsdreiging van de agenten niet afwenden. "Tijdens het onderhoud gaf hij niet het signaal waar de betogers om vroegen", zegt Vincent Houssin (VSOA). Die laatste heeft het over "een beleefd gesprek" met de minister, maar hekelt de onwil van de formateurs om hem te ontvangen: "Dat is zeer onbeleefd."

Enkel een "krachtig signaal" van de politiek kan een staking nog vermijden, luidt het. Voorlopig is het onduidelijk hoe groot de impact van die actie kan zijn. Houssin beweert over "verschillende middelen" te beschikken om protest te voeren. "De politie kan bij controles uiterst punctueel te werk gaan, of net niet controleren", zegt hij. Houssin wrijft er ook fijntjes in dat de regeringsonderhandelaars goed moeten beseffen "dat ze de politie nog nodig zullen hebben, als in het najaar andere sectoren beslissen om op straat te komen."