Direct naar artikelinhoud

I § Shanghai

De grootste Wereldexpo ooit opent op 1 mei de deuren in Shanghai. Vele paviljoenen zijn meesterwerken met hoge wauwfactor en staan in het teken van het thema “better cities, better life” . Of gaststad Shanghai dit thema kan waarmaken, zal de ene bezoeker beamen en de andere misschien niet. You’ll love it or you hate it. Wie een wereldstad met energieke en futuristische vibes wil zien, zit hier goed. Wereldreizigster Debbie Pappyn geeft haar beste insidetips voor wie richting Shanghai wil trekken.door debbie Pappyn

Wereldexpo 2010 in Shanghai verbaast met hoog wauwgehalte: bezoek de stad van de toekomst

De WereldExpo 2010: de hoogtepunten

Het startschot is gegeven. De Wereldexpo vindt vanaf nu tot 31 oktober 2010 plaats op een site niet ver van de stad, gelegen langs de rivier. Het expoterrein zelf is met ruim vijf vierkante kilometer groter dan welke Wereldexpo in de geschiedenis ook. Idem voor het aantal deelnemende landen en organisaties: maar liefst 234 doen er dit jaar mee. Een jaar voor de aftrap waren er al een miljoen kaartjes verkocht en de afgelopen maanden stonden er lange rijen op de plaatsen waar tickets verkocht werden. Shanghai hield al enkele weken oefendagen, wanneer tienduizenden vooral nieuwsgierige Chinezen in geen tijd de site van splinternieuw naar gedoopt en ingewijd transformeerden. Niet slecht dat de stad en de expo zelf goed voorbereid zijn. Er worden namelijk 80 miljoen bezoekers verwacht en alles en iedereen maakte zich klaar om deze op de gepaste manier te ontvangen. Nieuwe hotels doen hun deuren open, De promenade langs de rivier de Bund steekt in een nieuw kleedje en zelfs de taxichauffeurs leren wat Engels. Want wie een graantje mee wil pikken van dit evenement, moet zich aan de nieuwe wereld aanpassen. Nog zoiets erg Chinees is dat inwoners van Shanghai een beschavingsoffensief over zich heen krijgen: voor ons lijkt het not done,maar de Shanghainezen worden opgeroepen “om niet in pyjama op straat lopen, te staren naar westerlingen en alstublieft ook niet te spugen.” De bezoeker moet onder de indruk zijn van de stad en hopelijk snel terugkeren voor meer Shanghai en meer China.

Less is deze keer niet more voor het Belgische paviljoen, dat met zijn 5.000 vierkante meter de bezoeker, media en de collegalanden moet imponeren. De aanwezige neuron of hersencel, symbool van het Belgische genie, is te bewonderen door enorme glazen vlaktes van een eerder sober en strak uitziend gebouw. Via een kunstmatige hersenader worden bezoekers in het Belgische paviljoen geloodst. Dit ‘Brain Cell’-concept symboliseert België voor een stuk ook als “heart of Europe” en kruispunt van verschillende culturen. Ook de Belgische diamantindustrie wordt behandeld. De bezoeker zal België ook kunnen proeven, want de vaderlandse gastronomie wordt in de spotlight gezet. Snoepen van de Chocolate Corner, het Belgian Beer Café en het gastronomische restaurant Belgian Essence, waar een verfijnde keuken wordt gepresenteerd door twaalf jonge Belgische chefs met één Michelinster. Vertegenwoordigers zijn onder andere de chefs van restaurant In De Wulf, C-Jean, La Paix...

Andere blikvangers zijn bijvoorbeeld Denemarken: Feeëriek Scandinavië, met als kers op de taart de Kleine Zeemeermin, de bekende sprookjesfiguur van Hans Christian Andersen, verwelkomt de paviljoenbezoekers. Het originele koperen standbeeld zal op een marmeren rots baden in zout zeewater van de Deense haven.

Spanje: Niet alleen met zijn 6.000 vierkante meter een van de grootste paviljoenen op de Wereldexpo, maar ook een van de origineelste. De grillige vorm van het paviljoen met rondingen is bekleed met handgevlochten matten uit Shanghai.

Verenigd Koninkrijk: Stap de Seed Cathedral - ook wel de zee-egel - binnen waar tentakels van zeven meter lang voor een erg futuristisch en onwerkelijk beeld zorgen. Aan het uiteinde van elke transparante staaf bevindt zich een zaadsoort als hulpkreet om de natuur en de aarde te beschermen.

Wil je weten hoe Shanghai er binnen enkele jaren zal uitzien? Even ten oosten van de City Hall is een grote tentoonstellingshal, met een expositie rond het thema ‘een visie op Shanghai’. Oud-Shanghai is uitgebeeld met foto’s en er staat ook een maquette die laat zien hoe de stad er in 2020 zal uitzien. Indrukwekkend en erg futuristisch.