Direct naar artikelinhoud

Sabam delft onderspit tegen netwerksite Netlog

Netlog moet geen filtersysteem installeren om te beletten dat zijn gebruikers illegaal muziek en films uitwisselen. Dat besliste het Europees Hof van Justitie.

De rechtszaak tegen Netlog was aangespannen door Sabam. De auteursrechtenorganisatie vond dat de netwerksite het uitwisselen van illegale muziek- en filmbestanden moest tegengaan en eiste een dwangsom van 1.000 euro per dag.

Maar het Hof gaf Netlog gelijk. Netlog verplichten een filtersysteem op poten te zetten en dus algemeen toezicht laten houden op alle informatie is in strijd met de Europese richtlijn inzake elektronische handel en kan een ernstige aantasting betekenen van de vrijheid van ondernemerschap. Bovendien kan zo'n bevel voor de gebruikers van Netlog een inbreuk op de privacy inhouden en hun recht op vrijheid van informatie aantasten.

Het Europees Hof velde eerder al een gelijkaardig arrest in een zaak van SABAM tegen internetprovider Scarlet. Om die reden zegt SABAM niet verrast te zijn over de nieuwe uitspraak. "Gezien de gelijkenis van beide kwesties, was het te verwachten

dat het Hof dezelfde positie zou innemen tegenover een maatregel van algemene filtering."