Direct naar artikelinhoud

Ook voor Stephen Hawking blijft de vrouw een mysterie

Vraag: 'Waaraan denkt u het meest overdag?' Antwoord: 'Vrouwen. Zij zijn een compleet mysterie.' Was getekend Stephen Hawking, in een interview ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag.

Humor heeft Hawking wel. Zijn overrompelend druk bijgewoond gastcollege aan de KU Leuven startte hij met het zinnetje: "Can you hear me". (Hawking kan zich alleen nog verstaanbaar maken met een stemcomputer.) En nu had hij in zijn verjaardagsinterview in het vakblad New Scientist ook weer een leuk bon mot in huis. Vrouwen dus, daarover houdt de geleerde kosmoloog niet op zich te verbazen. Komende van een man die de wereld een halve eeuw lang verbaasde met ontdekkingen en theorieën over de werking van het heelal, is dat geen geringe bekentenis.

Zijn door de zeldzame spierziekte ALS getroffen lichaam heeft hem niet gespaard, maar met het vorderen der jaren lijkt de vedettestatus van professor Hawking nog altijd te groeien. Zijn bezoek aan Leuven leidde vorig jaar net niet tot een stampede van studenten, die allen zijn college wilden bijwonen. En dit weekend houdt de universiteit van Cambridge, zijn vroegere alma mater, een internationaal symposium ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag. 's Werelds meest vermaarde fysici zullen er een stand van de wetenschap over het universum opmaken.

Nagloed van de bigbang

In New Scientist zei Hawking overigens ook nog ernstiger zaken. Zo noemde hij de Cobe-expeditie van NASA de belangrijkste doorbraak in de fysica in de loop van zijn carrière. Mee dankzij die missie kon de "nagloed van de bigbang in het heelal" in kaart gebracht worden. Zijn grootste wetenschappelijke vergissing is volgens hem de hypothese dat "informatie vernietigd wordt in zwarte gaten". Zijn stellingnamen over zwarte gaten leidden overigens wel tot een doorbraak in het denken over de rol van kwantummechanica in de werking van het heelal.