Direct naar artikelinhoud

Chris Froome: palmares zonder eendagszeges

Waarom we Chris Froome niet bij de favorieten rekenen voor Luik-Bastenaken-Luik? Omdat hij de eerste Tourlaureaat is in 57 jaar die nog nooit een eendagskoers won.

"Absolutely ripped", tweetten ze bij Team Sky laaiend enthousiast over hun kopman Chris Froome. Afgetraind en messcherp, na een tiendaagse hoogtestage met enkele ploegmaats op de flanken van de Pico del Teide op Tenerife. Maar of hem dat zondag op kruissnelheid van Luik naar Bastenaken en terug laat vliegen, valt te betwijfelen.

Froome is namelijk de eerste Tourlaureaat in 57 jaar die nog nooit in zijn profloopbaan een ééndagskoers van de internationale UCI-kalender (dus geen tijdritten, kermiskoersen of criteriums) won. Daarmee schikt hij zich, samen met Jean Robic (1947) en de Franse eendagsvlieg Roger Walkowiak (1956), voorlopig in een weinig benijdenswaardig clubje van drie.

Alles op de Tour

Feit is dat Froomes voorbereiding op de Ronde van Frankrijk sinds zijn tweede plaats in de Vuelta van 2011 een bocht van honderdtachtig graden maakte en hoofdzakelijk nog uit rittenwedstrijden bestaat. "Alleen daar kun je je rechtstreekse concurrenten een mentale tik verkopen en een psychologische overwinning boeken", vindt hij. Volgens teammanager Dave Brailsford maakt Froome er een prestigezaak van. "Hij wil de Tour niet één keer winnen, maar zo vaak mogelijk."

In dat denkschema is nauwelijks plaats voor een (semi)klassieker, laat staan een ééndagskoers van categorie 1. Milaan-Sanremo zonder Pompeiana werd er half maart onverbiddelijk uitgeflikkerd. Alleen voor Luik-Bastenaken-Luik maakt Froome een uitzondering. "Een race naar mijn hart. Vorig jaar kreeg ik op het slechtst denkbare moment af te rekenen met materiaalpech. Maar ik kom er héél graag terug."

Toch blijft het even opmerkelijk als onwaarschijnlijk dat Froomes palmares in iets meer dan zeven profjaren niet één keer afweek van het geijkte pad. Iets waar de stereotiepe Tourwinnaars als Wiggins (NK 2011), Evans (WK 2009, Waalse Pijl 2010), Contador (Milaan-Turijn 2012), Andy Schleck (NK en LBL 2009), Sastre (Klasika Primavera 2006), Pereira (Alpenklassieker 2004) en Pantani (Boucles de l'Aulne 1998) vroeg of laat wel in slaagden. Zelfs gerenommeerde bergkoningen als Gaul, Bahamontes en Van Impe schopten het ooit tot kampioen van hun land.

Niet Froome. Sterker nog. In al die jaren liet hij niet één toptienplaats optekenen in een ééndagskoers van WorldTour-niveau. De kans dat de Brit zondag iedereen inpakt in 'La Doyenne' is dus eerder klein. Al zijn tradities in het wielrennen er om te breken, niet om gerespecteerd te worden.