Direct naar artikelinhoud

Vliegtuigticket boeken om bijzitterstaak te ontlopen

Twee weken voor de verkiezingen, en daar zijn ze weer: de gekste excuses van bijzitters. Dit jaar boeken veel Vlamingen snel een spotgoedkope vlucht om aan hun taak te ontsnappen. Vrederechters waarschuwen voor vervolging.

In het Oost-Vlaamse Herzele alleen al hebben tien 'afzeggers' een vlucht naar Italië geboekt. "Ze zitten allemaal op hetzelfde toestel van Ryanair, dat om 8.50 uur vanop Charleroi vertrekt naar Ancona", sakkert vervangend vrederechter Lieven Pluym, die de kiesbureaus moet samenstellen. "Voor amper 20,14 euro ontsnappen ze zo aan hun taak. Vreemd genoeg boeken ze geen terugvlucht of kunnen ze geen hotelverblijf voorleggen. Als je hun gegevens nagaat in het rijksregister, merk je dat ze meestal een partner en kinderen hebben. Dus die laten ze achter? Ik geloof er niets van. Dergelijke uitvluchten maken we uiteraard over aan de procureur des Konings. Die beslist dan of ze vervolgd worden."

Vrederechters over heel Vlaanderen hebben immers de grootste moeite om genoeg voorzitters en bijzitters te vinden. Zo zijn in Roeselare amper 26 van de 82 stembureaus en 4 van de 24 telbureaus bemand. Ook in onder andere Ninove, Denderleeuw, Zottegem en Beersel raken de bureaus moeizaam bemand.

In Tienen moet hoofdgriffier Jan Vandenbosch zelfs voor het eerst de politie inschakelen om een bezoekje te brengen aan opgeroepen mensen die nog niet geantwoord hebben. Hij heeft er de buik van vol. "Dit is waarschijnlijk de laatste keer dat we ons hiermee bezighouden. We hebben het stadsbestuur al laten weten dat het niet de taak is van een griffie om de organisatie op ons te nemen.