Direct naar artikelinhoud

Bewaken of staken?

Over uiterlijk zes maanden moet er een deftig plan zijn om de minimale dienstverlening in gevangenissen te garanderen. Gebeurt dat niet, dan dreigt Europa ons land aan de schandpaal te nagelen. Maar de vakbonden zijn niet van plan om mee te werken.

Zelfs de twee doden die in 2003 in de gevangenis van Andenne vielen tijdens een sociale actie, hebben de hoogste autoriteiten in dit land niet kunnen overtuigen om werk te maken van een minimale dienstverlening in de gevangenissen. Dat staat in een brief die deze week in de bus viel bij de top van Justitie. Afzender: het CPT, voluit het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing.

De afgelopen tien jaar heeft Europa er herhaaldelijk op aangedrongen dat er een minimum aan cipiers aan het werk blijft, ook wanneer er sociale acties gehouden worden of wilde stakingen uitbreken. In tegenstelling tot zowat alle andere Europese lidstaten, heeft ons land daarvoor geen regelgeving. Leggen de cipiers het werk neer, dan wordt de civiele bescherming ingeschakeld om eten te bedelen en de politie om de orde te handhaven.

Bedenkelijke eer

Maar dat is verre van voldoende, hekelt Europa in de brief. Zo werden er tijdens stakingen problemen vastgesteld met de etensbedeling, liet de zorgverlening te wensen over, mochten de gevangenen niet douchen, wandelen of bezoek ontvangen. Zelfs advocaten konden niet bij hun cliënten raken. En dat schendt de rechten van de gevangene, concludeert Europa.

Het resultaat is een ultimatum: ligt er over uiterlijk zes maanden geen gedetailleerd plan voor over hoe het de minimale dienstverlening zal garanderen, dan zal Europa een blaam over ons land uitspreken. Een bedenkelijke eer die eerder alleen landen als Rusland of Griekenland te beurt viel.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) begrijpt de vraag van Europa. "Europa dringt hierop aan net omdat we op de goede weg zijn", meent zij. "Er zijn deze legislatuur belangrijke stappen vooruitgezet. Door het invoeren van een samenwerkingsprotocol tussen de cipiersvakbonden en de overheid, werden de wilde stakingen in de kiem gesmoord waardoor de politie-inzet drastisch gedaald is. Vorig jaar werden in het totaal 25.352 agenten ingezet om het werk van cipiers over te nemen. In 2010 ging het nog om 48.792 agenten."

Onbespreekbaar

De minimale dienstverlening is volgens Turtelboom de logische volgende stap. "Dit moet in het volgende regeerakkoord komen", vindt zij.

Maar dat is buiten de vakbonden gerekend. Zij weigeren mee te werken, zegt Luc Neyrinck van het christelijke ACV. "De minimale dienstverlening is een inbreuk op het stakingsrecht en dat stakingsrecht primeert", foetert hij. "We kunnen afspraken maken over hoeveel tijd er moet zitten tussen een stakingsaanzegging en de daadwerkelijke staking, maar een minimale dienstverlening is compleet onbespreekbaar."

En wat dan met Europa? "Europa zou zich beter met andere zaken bemoeien. Er gebeuren in Europa wel andere dingen dan dit. Ik heb het CPT nog nooit een positief rapport weten schrijven, die commissie zou beter het goed werkende sociale model in België met rust laten en zich focussen op hun pensioen."