Direct naar artikelinhoud

Belgian Cats komen met schrik vrij

Op hun eerste EK basket in tien jaar was het voor de Belgian Cats al meteen erop of eronder. Maar na een spannend slot moest Montenegro plooien: 66-64.

Emma Mestdagh toonde al snel waarom zij tot de meest getalenteerde speelsters van Europa wordt gerekend. Blocks, steals, shots en behendige drives naar de ring, de 24-jarige forward deed het allemaal. Samen met Kim Mestdagh leidde zij België naar een 25-13-voorsprong.

In het tweede kwart naderde Montenegro tot vier punten, maar dan was het showtime bij Antonia Delaere. De speelster van het jaar sneed complexloos naar de basket en schoot een driepunter binnen. De Belgian Cats gingen rusten met 40-31.

Het vervolg was minder. Onder meer Ann Wauters, uitstekend in haar rol van rustbrenger, was ongelukkig in de afwerking. Wat een gewonnen zaak leek, draaide op een thriller uit, zeker na de vijfde fout van Emma Meesseman. Gelukkig stelde spelverdeelster Marjorie Carpréaux de zege veilig. "Het was een zenuwachtig boeltje aan het worden", erkende Kim Mestdagh, met negentien punten topscorer bij haar EK-debuut. "Maar al bij al hebben we het hoofd koel gehouden."

Veel tijd om te bekomen krijgen de Cats niet want vandaag al wacht Rusland. "Een kanjer," weet Kim Mestdagh. "Maar we hebben niets te verliezen."