Direct naar artikelinhoud

Profclubs willen De Keersmaecker tackelen bij verkiezing

De profclubs koesteren plannen om François De Keersmaecker onderuit te halen als bondsvoorzitter. Als tegenkandidaat schuiven zij in laatste instantie de Franstalige Gérard Linard naar voren.

François De Keersmaecker had zich al voorbereid op zijn zevende ambtstermijn als bondsvoorzitter. De Mechelse advocaat leidt de voetbalbond al sinds 2006 en leek zaterdag op een rustige herverkiezing zonder tegenkandidaat af te stevenen. Maar onder aanvoering van vicevoorzitter Bart Verhaeghe koesteren de profs een plan om De Keersmaecker in laatste instantie onderuit te halen.

In een ideaal scenario zou de tegenkandidaat zaterdag kort voor de verkiezing pas uit de hoge hoed getoverd worden, om zo de verrassingsaanval op de voorzittersstoel compleet te maken. Dat kan niet meer, nu het plan uitgelekt is, maar dat verandert niets aan de bedoelingen.

De kandidaat die ze naar voren schuiven, is opmerkelijk. Het gaat om Gérard Linard, 74, eentalig Frans en sinds jaar en dag vertegenwoordiger van de amateurs. Volgens de statuten van de bond moeten de voorzitter en de ondervoorzitter elk een van beide landstalen vertegenwoordigen. Ondervoorzitter Verhaeghe vertegenwoordigt de profs al. Een gooi naar de voorzittersstoel is onmogelijk voor hem, gezien zijn drukke activiteiten als bedrijfsleider en voorzitter van Club Brugge. Daarom wordt voor Linard gekozen.

Uitslag onvoorspelbaar

In de wandelgangen vernemen we dat Verhaeghe het best kan vinden met Linard, die de bond als CEO ad interim van een deficit van 4,5 miljoen euro naar een winst van om en bij de 3 miljoen zou hebben geleid. Cijfers die zaterdag moeten bevestigd worden tijdens de algemene vergadering van de bond.

De Keersmaecker heeft nog enkele dagen om de hold-up van de profs te counteren, maar zaterdag moeten de leden van het uitvoerend comité kiezen tussen hem en Linard. Hoe die stemming zal verlopen, is moeilijk te voorspellen. In het uitvoerend comité zetelen acht vertegenwoordigers van de profs en zeven representanten van zowel de Franstalige als de Nederlandstalige amateurs.