Direct naar artikelinhoud

Dakisolatie verplicht tegen 2020

Vlaams minister van Energie en Woningen Freya Van den Bossche (sp.a) is zich bewust van de problematiek van de energievretende huurwoningen. Een proefproject waarbij vorig jaar 500 daken van huurwoningen op kosten van de overheid werden geïsoleerd, wordt dit jaar uitgebreid. "We hebben een budget van 6 miljoen euro vrijgemaakt om 3.000 huurwoningen van dakisolatie te voorzien", bevestigt woordvoerder Gorik Van Holen.

In ruil verbindt de woningeigenaar er zich toe dat hij de huurprijs gedurende de looptijd van het contract niet verhoogd. Maar Van den Bossche wil dakisolatie tegen 2020 verplicht maken. Wie een woning wil verhuren, zal zich tegen dan in orde moeten stellen met de hernieuwde wooncode, waarin verschillende energie-eisen worden opgenomen. Of de bestaande subsidies voor energiemaatregelen op Vlaams niveau overeind blijven, nu er ook forse besparingen op komst zijn, kon Van Holen niet zeggen.

Op federaal niveau zijn die subsidies geschrapt, goed voor een besparing van zo'n 700 miljoen euro. "Binnen de Vlaamse regering ligt de discussie op tafel. Wij moeten ook besparen, maar energie-efficiëntie is voor ons een prioriteit."