Direct naar artikelinhoud

Coup de théâtre van Bracke

Komt er nog iets van een loon- en mandatenbeperking voor de Kamervoorzitter? Een consensus is sinds gisteren weer veraf nadat Siegfried Bracke (N-VA) de werkgroep Politieke Vernieuwing in lichterlaaie zette. 'Ik moet helemaal opnieuw beginnen', zucht voorzitter Brecht Vermeulen (N-VA).

De Bracke-saga gaat door. De werkgroep Politieke Vernieuwing, die het leven zag na zijn schnabbels voor Telenet, zou gisteren normaal gezien bijeenkomen om knopen door te hakken over de functie van de Kamervoorzitter. Vorige week leek een consensus in de maak om de eerste burger van het land nog maar 1 euro meer te laten verdienen dan de premier, wat voor de N-VA'er neerkomt op een jaarweddeverlies van zowat 50.000 euro.

Deze keer zou de discussie gaan over welke nevenactiviteiten hij nog mag uitvoeren. Maar nog voor de onderhandelingen moesten starten, stond de Kamer in lichterlaaie vanwege een interview van Bracke met de RBTF. Dat de voorzitter daar vertelde dat hij akkoord gaat met een verlaging van zijn wedde, maar een cumulverbod voor parlementairen geen goed idee vindt, was op zich niet zo choquerend. Maar de timing, de stijl en de figuur van Bracke waren voor de oppositie uiteraard 'gefundenes fressen' om nog eens de bazooka's boven te halen.

Maximumgrens

"Heeft hij dan niets geleerd? Deze man verdient het niet om de Kamer te leiden", fulmineerde Kristof Calvo van Groen. "Is hij nu oerdom of wanhopig", vroeg Monica De Coninck (sp.a) zich af.

De oppositie ontwaart in het nummertje van Bracke een perfide poging om druk te zetten op de werkgroepvoorzitter, zijn partijgenoot Brecht Vermeulen. Die ontkent dat hij druk voelt, maar toont zich wel allerminst opgezet met het interview. "Ik had een tekst klaar om over te onderhandelen, ik dacht dat het er goed uitzag, maar toen kwam Siegfried plots met scherpe communicatie over een zeer gevoel onderwerp. Als hij dat nu eens een paar dagen later had gedaan..."

Bij zowel oppositie als meerderheid werden de posities aangescherpt. Voor CD&V en MR mag de premiernorm nog maar een maximumgrens zijn en kan het dat de Kamervoorzitter minder verdient.

Sp.a en Groen voelen al helemaal niet veel meer voor de premiernorm als de Kamervoorzitter ondertussen gewoon mag blijven cumuleren. Want dat is wat voorzitter Vermeulen gisteren op tafel legde: dat de voorzitter nog altijd tegelijk burgemeester en bestuurder van een bedrijf kan zijn, op voorwaarde dat hij 100 procent transparantie biedt en de deontologische lijn van de Kamer volgt. Voor Calvo combineert die piste het meest gulzige van de twee werelden.

CD&V'er Franky Demon kwam daarop met een tussenoplossing. "De Kamervoorzitter mag nog gemeenteraadslid zijn, maar geen burgemeester. En hij mag ook nog bijklussen als het niet via zijn functie van Kamervoorzitter is. Werken als advocaat of bestuurder bij een familiebedrijf zijn, moet dus kunnen. Bestuurslid of adviseur zijn van een bedrijf dat het zijne niet is, niet."

N-VA en Open Vld zien echter praktische bezwaren. "Waar trek je de grens tussen een familiebedrijf, een extern mandaat en een functie in een vzw? Iedereen gaat ermee akkoord dat wat met Telenet gebeurd is fout was, maar niemand heeft een sluitende oplossing", aldus Vermeulen.

Nieuwe poging

Open Vld ziet dan weer een aparte behandeling van de Kamervoorzitter niet zitten. De liberalen vrezen dat zo de deur wordt opengezet naar een cumulverbod voor alle Kamerleden.

Brecht Vermeulen wil volgende week een nieuwe poging ondernemen om de zaak te ontmijnen. Maar kan dat nog wel met zulke grote meningsverschillen in het halfrond? Vermeulen: "Het is duidelijk dat ik nog veel werk heb. Ik zal een volledig nieuwe tekst moeten maken. Maar de oppositie moet wel beseffen: als we niet tot een deal komen over loonsvermindering, blijft alles bij het oude."