Direct naar artikelinhoud

Wikipedia haalt uit protest Engelse site één dag van het net

De online encyclopedie Wikipedia schakelt vandaag gedurende 24 uur zijn online Engelse site uit. Daarmee protesteert Wikipedia tegen twee Amerikaanse wetsvoorstellen die gratis open internet ernstig zouden kunnen schaden. Ook enkele andere sites kondigden een black-out aan.

De wetten liggen nu voor in de Amerikaanse Senaat en in het Huis van Afgevaardigden. Het gaat om de Stop Online Piracy Act (SOPA) en de Protect IP Act (PIPA). Ze zijn ontworpen om toegang te blokkeren tot sites met niet-geautoriseerd copyright materiaal. Via een bevel van de rechter zal het mogelijk worden sites te laten sluiten vanwege piraterij.

Aan de BBC zei Wikipedia-oprichter Jimmy Wales dat de wet zo breed en zo slecht geschreven is dat hij impact heeft op van alles dat niets met piraterij te maken heeft. Het is voor het eerst, benadrukt Wikipedia zelf, dat er op zulke grote schaal wordt geprotesteerd door de van nature neutrale encyclopedie. Het was "dan ook een moeilijke beslissing om te nemen", schrijft Wikipedia. De voorbije dagen hebben maar liefst 1.800 wikipedianen er intern over gediscussieerd.

"Hoewel de artikels neutraal zijn, is ons bestaan dat niet", reageert Wikipedia nu al op mogelijke kritiek dat het hiermee zijn neutraliteit opgeeft. "De kennis die wij verzamelen moet ergens gepubliceerd worden. Als het daar gecensureerd kan worden zonder eerlijk proces schaadt dat de spreker, het publiek en wikimedia."