Direct naar artikelinhoud

Niemand luistert naar het Rekenhof

Op elke Vlaamse begrotingsoefening volgt telkens weer dezelfde kritiek van het Rekenhof. En telkens weer legt de Vlaamse regering die naast zich neer. 'Anders heeft deze Vlaamse regering ook niks meer om trots op te zijn.'

De Vlaamse regering geeft meer uit dan ze heeft. En om toch een begrotingsevenwicht te krijgen, schrapt ze in buffers, doet ze een beroep op de zogenaamde onderbenutting door begrote middelen niet uit te geven en doet ze bovendien een voorafname op de toekomstige beleidsruimte.

Forse kritiek is dat en die komt niet alleen van de oppositie. Bovenstaande bemerkingen komen allemaal uit het rapport van het Rekenhof, de instantie die de financiën van de verschillende overheden in het land moet controleren (DM 13/11).

In evenwicht

Verrassend is de kritiek die dinsdag werd gepubliceerd echter allerminst. De begrotingscontrole 2013 in het voorjaar kreeg dezelfde commentaar, net zoals de begrotingsopmaak 2013 eind vorig jaar, de begrotingscontrole 2012 een half jaar daarvoor, de begroting van 2012 zelf zes maanden eerder en ga zo maar door. De Vlaamse regering kan geen begroting opmaken of geen begrotingscontrole uitvoeren en het Rekenhof is daar om telkens weer op dezelfde nagels te kloppen.

De reactie van de Vlaamse regering is al even voorspelbaar. Want volgens minister-president Kris Peeters (CD&V) en minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) is er nooit een probleem. Ook nu is er volgens de Vlaamse regeringsleider geen vuiltje aan de lucht. "Wij hebben een begroting in evenwicht", benadrukte Peeters gisteren in Villa Politica op VRT, "en we hebben correct en zeer nauwgezet gehandeld bij het opstellen daarvan." Trucs zijn er niet gebruikt en wanneer Muyters terug is uit het buitenland, zal hij de kritiek van het Rekenhof punt voor punt weerleggen, belooft de minister-president.

Politicoloog Nicolas Bouteca van de UGent heeft alvast geen oren naar die redenering. "Waarom bestaat een instantie als het Rekenhof, nota bene door politici zelf in het leven geroepen, wanneer men er niet naar luistert?" Het belang van het Rekenhof kan nochtans niet in twijfel getrokken worden, meent Bouteca, net zo min als de daar verzamelde expertise.

Niet bindend

"Het advies is niet bindend, dat klopt. Maar het in de wind slagen is toch ook zeer bedenkelijk. Een belangrijke reden daarvoor ligt volgens mij voor de hand: de Vlaamse regering heeft maar één echte verwezenlijking deze legislatuur en dat is de begroting in evenwicht. Daar duldt ze geen kritiek op, want dan blijft er werkelijk niks meer over om trots op te zijn."

De rapporten over de begroting zijn niet de enige adviezen die het Rekenhof publiceert over de Vlaamse gang van zaken. Jaarlijks maakt de instantie tientallen doorlichtingen over andere beslissingen van de regering. In maart vorig jaar sloot het Rekenhof bovendien een protocol af met Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) om de beleidsbrieven van de afzonderlijke ministers jaarlijks systematisch door te lichten om te kijken in welke mate ze "geluisterd" hebben. De eerste evaluatie is nu in volle gang, over enkele maanden worden de resultaten aan het parlement voorgelegd.