Direct naar artikelinhoud

Beleggers reageren koel op Griekse deal

De Europese beurzen eindigden unaniem in het rood. Beleggers blijven zich zorgen maken over Griekenland, ook al is het land met een reddingsboei van 130 miljard euro voorlopig van het bankroet gered.

Het Europees akkoord over Griekenland kan beleggers niet overtuigen. De Euro Stoxx50 noteerde 0,3 procent in het verlies. De Bel-20 zakt 0,75 procent. De grootste verliezen in de Brusselse sterindex waren voor Colruyt (-2 procent) en Bekaert (-3,2 procent). Econoom Edwin de Groot van Rabobank is niet verrast door de licht negatieve reactie op de financiële markten. "In de afgelopen dagen hebben beleggers al een voorschot genomen dat Europa akkoord zou gaan met het steunpakket."

"Het noodpakket voorkomt een chaotisch Grieks bankroet, maar het verlengt enkel de Griekse recessie en het EU-lidmaatschap blijft aan een zijden draadje hangen", stelt Jennifer McKeown, econome bij het beurshuis Capital Economics. "De recessie dwarsboomt de inspanningen om de schulden af te bouwen en de verontwaardiging van de Grieken groeit met de dag. Daardoor verwachten we nog altijd dat Griekenland voor het einde van het jaar uit de eurozone stapt."

Justin Urquhart Stewart van Seven Investment Management: "We hebben de ijsberg ontweken, maar we zitten nog altijd in moeilijk vaarwater. Er bestaat geen groeiplan voor Griekenland. Zolang er geen zicht is op groei zal het prille optimisme in de markten weer wegsijpelen."

Niet alle economen zien het even somber in. "Het lijkt op een deal, het loopt als een deal, en het is bijna een deal", vat Carsten Brzeski van ING het samen. "De eurogroep plaveide de weg voor het tweede Griekse steunplan, maar de crisismarathon is niet over." In zijn ogen zal "het gevoel opluchting" wellicht "niet lang duren". Brzeski: "Er zijn nog veel potentiële struikelblokken in de crisismarathon." Op korte termijn denkt de econoom aan het Duitse, Finse en Nederlandse parlement die het licht op groen moeten zetten. Op iets langere termijn zijn de problemen nog "groter en moeilijker te beheersen", oordeelt de econoom. "Elk kwartaal zal het spektakel zich herhalen of de Grieken op schema zitten met de besparingen. Terugslagen zijn bijna ingebakken."

De hamvraag blijft wanneer het Griekse zorgenkind weer begint te groeien en op eigen benen zal kunnen staan. En dat verwachten de meeste economen niet tegen 2014, wanneer het nieuwe steunpakket afloopt. Velen zien de noodlijn dan ook niet als een eind- maar een tussenstation.