Direct naar artikelinhoud

Vakbond vraagt hoofddoekenverbod voor Brusselse ambtenaren

Als het van de Brusselse afdeling van ACV Openbare Diensten afhangt, komt er een hoofddoekenverbod voor alle ambtenaren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

"Nu al geldt het neutraliteitsprincipe bij de Brusselse Huisvestings-maatschappij, de haven en Actiris (de Brusselse VDAB, LB)", zegt Rudy De Coster, gewestelijk secretaris in Brussel. "Ook voor mensen met een loketfunctie is het verboden om hun religieuze voorkeur te uiten. We vragen vooral duidelijkheid, een consequent beleid om discussies te vermijden."

Het verbod zou gelden voor 1.800 ambtenaren. Hoeveel daarvan een hoofddoek dragen, is niet geweten.

Een schande, zo reageert Brussels staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Bruno De Lille (Groen). Volgens hem is er geen sprake van een hoofddoekenverbod aan het loket. "We hanteren een zeer ruime bepaling over neutraliteit, die voor interpretatie vatbaar is. Ik ben voorstander van een open interpretatie, en wil een verbod vermijden. Er is ook geen enkele aanleiding om nu plots een algemeen verbod door te voeren. Ik vind het ook schandalig dat het ACV, dat toch moet opkomen voor de zwaksten, nu per se zo'n maatregel wil. Terwijl mensen met een hoofddoek toch net vaker uit sociaal zwakkere klassen komen."

"We zullen eerst proberen deze zaak op een normale manier te bespreken", aldus De Lille, die zegt dat hij in extremis kan weigeren om een uiteindelijke wijziging van het arbeidsreglement te ondertekenen. "Voor het personeelsbeleid van de haven, de huisvestingsmaatschappij en Actiris, allemaal autonome instellingen, ben ik niet bevoegd, maar ik betreur hun verbod."

Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum, vraagt om duidelijkheid te scheppen. "Wat mag nu wel en niet? Sowieso vragen we om alle beperkingen terug te schroeven. Een hoofddoekenverbod zou een bom leggen onder de Brusselse arbeidsmarkt, en treft ook toekomstige werkneemsters." Charkaoui vreest ook voor een domino-effect richting privésector.