Direct naar artikelinhoud

Urban sporten komt naar Antwerpen

Aan lantaarnpalen of fietsrekken hangen en over muurtjes klauteren: urban sporten slaat ook aan in België. Begin 2013 vindt in Antwerpen de eerste Urbanathlon plaats: een loopwedstrijd van 12 kilometer vol hindernissen.

Urban sporten is begonnen in grootsteden zoals New York. Ondertussen is de trend naar de rest van de wereld overgewaaid. Het is een combinatie van hardlopen en krachtoefeningen, waarbij mensen gebruikmaken van objecten in de stad. Het mannenblad Men's Health speelde in op de hype, en besloot Urbanathlons te organiseren. Arthur Verheijen, eventmanager bij Men's Health, verduidelijkt: "Bij een Urbanathlon volgen de deelnemers een parcours van 12 kilometer lang met obstakels, zoals wegversperringen en buizen."

In het voorjaar van 2013 wordt er voor het eerst een Urbanathlon in Antwerpen georganiseerd. "We hebben de stad al verkend om een parcours te bedenken. Het havengebied biedt alvast vele mogelijkheden. We kunnen gebruik maken van die omgeving en extra hindernissen plaatsen. Doordat het gebied zo uitgestrekt is kunnen we veel mensen laten deelnemen. Het is bovendien een voordeel dat het vlak bij het centrum ligt. We zullen natuurlijk ook op zoek gaan naar enkele ludieke plaatsen", zegt Verheijen.

De Nederlandse Angélique Heijligers werkt als personal trainer voor Men's Health. "Het mooie aan urban sporten is dat de oefeningen gebaseerd zijn op ons natuurlijke bewegingspatroon. Als we klein zijn doen we niets anders dan klimmen en klauteren, maar als we ouder worden verliezen we die skills. Bij urban sporten komt ook ieder facet van fitness aan bod. Het is goed voor de flexibiliteit, de conditie en de behendigheid."

YouTube

De sport dankt zijn populariteit ook aan een resem buitenlandse YouTube-filmpjes. "Daarin zie je bijvoorbeeld hoe New Yorkers over trappen rennen of van betonblok naar betonblok springen. Dat spreekt onmiddellijk tot de verbeelding." In het najaar wordt voor het eerst een Urbanathlon in Amsterdam georganiseerd. "In een mum van tijd waren er 5.000 mensen ingeschreven, en stonden er nog eens 5.000 op de wachtlijst. We verwachten dat de opkomst in Antwerpen nog groter zal zijn, aangezien de populariteit almaar stijgt."

In juni verschijnt een boek van Heijligers met tal van trainingsschema's. "Je moet over een goede vorm beschikken om mee te doen aan de Urbanathlon. De deelnemers kunnen zich in gelijk welke stad klaarstomen voor het evenement. Zo kun je aan lantaarnpalen of fietsrekken hangen of tussen paaltjes slalommen. Het laat je toe om het kind in jezelf naar boven te brengen."