Direct naar artikelinhoud

Syrische generaal: 'Assad bereid om chemische wapens in te zetten'

Het Syrische regime is bereid en ook van plan 'in het uiterste geval' chemische wapens in te zetten tegen de rebellen en de eigen bevolking.

Volgens het gevluchte hoofd van het Syrische chemische wapenarsenaal, generaal-majoor Adnan Sillu, is eerder dit jaar topoverleg geweest over de inzet van chemische wapens om het Baathregime te redden. Sillu is de eerste uitgeweken generaal die zegt dat Assad massavernietigingswapens zal gebruiken tegen zijn volk.

"We bespraken serieus de inzet van chemische wapens", onthulde Sillu gisteren in The Times, zijn eerste interview sinds hij drie maanden terug de wijk nam naar Turkije. Sillu: "Inclusief hoe we ze zouden gebruiken en in welke gebieden. We bespraken de inzet als een laatste redmiddel, bijvoorbeeld als het regime een belangrijk gebied, zoals Aleppo, zou verliezen."

Sillu maakte in juli in een video bekend dat hij was overgelopen naar het Vrije Syrische Leger. Hij zegt dat het topoverleg plaatsvond in het hoofdkwartier van Syriës chemische wapenprogramma, iets buiten Damascus. Sillu meldt niet of president Assad toen aanwezig was. De uitgeweken officier zegt dat het overleg hem mede deed besluiten te vluchten omdat hij ervan overtuigd was dat het regime chemische wapens zou inzetten.

Syrië, dat volgens de VS beschikt over een van de grootste chemische wapenarsenalen, overwoog ook Hezbollah van de wapens te voorzien. Het ging om korteafstandsraketten. "Dit was natuurlijk voor gebruik tegen Israël", zegt Sillu.

Israël, de VS en Frankrijk hebben Assad gewaarschuwd het chemische wapenarsenaal ongemoeid te laten. Het weekblad Der Spiegel meldde dinsdag dat het leger in augustus met tanks heeft geoefend in de inzet van chemische wapenmunitie.