Direct naar artikelinhoud

Volkswoede nu Catalonië controle moet afgeven aan Madrid

► Opgezweept door Catalaanse politici zijn zaterdagavond duizenden mensen op straat gekomen in Barcelona. Zaterdag kondigde de Spaanse premier Rajoy aan dat zijn ministers het bestuur van Catalonië zullen overnemen. De deelstaat wordt vervolgens vanuit Madrid bestuurd tot er verkiezingen worden gehouden - binnen zes maanden - waarna er een nieuwe regioregering aantreedt. Voor het eerst sinds Spanje veertig jaar geleden een democratie werd, wordt het zelfbestuur van een van de autonome regio's tijdelijk opgeheven. Reden: de Catalaanse premier Puigdemont wil op basis van het referendum van 1 oktober over twee maanden de onafhankelijkheid uitroepen.

Puigdemont reageerde met ingehouden boosheid op de machtsovername. De Spaanse regering "doet de democratische wil van de Catalanen teniet", zei hij tijdens een tv-toespraak. Het is volgens hem illegaal dat de Spaanse regering een nieuwe regiopremier aanwijst. "Dit is de ergste aanval op de democratie sinds de dictatuur van Francisco Franco. We kunnen dit niet accepteren, en zullen blijven vechten." Rajoy beroept zich op een wet die alles toestaat: grondwetsartikel 155, bedoeld om opstandige deelstaten in te tomen.

Het Catalaanse parlement blijft in functie, maar wordt onschadelijk gemaakt. Het verliest zijn controlerende taak.

Rajoy zei zaterdag ettelijke malen dat zijn doel is "het vreedzaam samenleven" te garanderen. Het lijkt er echter niet op dat de rust in Catalonië snel zal weerkeren na de machtsovername door de Spaanse regering. In steden en dorpen klonk meteen nadat Rajoy het nieuws had gebracht een woedend geroffel op pannen. Zaterdagavond liep het centrum van Barcelona vol met demonstranten. Catalaanse politici zweepten de bevolking door onomwonden te spreken van een staatsgreep en een terugkeer naar de dictatuur. De senaat moet nog instemmen met de machtsovername. De verwachting is dat dit vrijdag zal gebeuren. Op maandag 28 oktober zullen de Spaanse ministers de Catalaanse bestuurders aan de kant schuiven.