Direct naar artikelinhoud

Prijzen voor telecom moeten transparanter

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) werkt aan een systeem om uw factuur makkelijker te vergelijken met de prijzen van andere operatoren. Dat moet de prijs voor de consument drukken. CD&V pleit voor een T-test, zoals de V-test voor energie.

Tijdelijke promoties, ingewikkelde pakketten en koppelverkoop: wie tegenwoordig een abonnement voor telefoon of internet wil afsluiten, verliest al snel het overzicht. De twee dominante spelers op de markt, Telenet en Proximus, lijken wel hun best te doen om het amalgaam aan abonnementen zo ingewikkeld mogelijk te maken.

Vandaag kunt u al terecht op www.bestetarief.be om het goedkoopste abonnement te vinden. Alle operatoren zijn verplicht om die website op uw factuur te vermelden, maar u moet zelf uw verbruiksgegevens invullen. Veel mensen verdwalen echter in de jungle van bundels en promoties. De vergelijkingstool van telecomregulator BIPT wordt steeds minder gebruikt: 25.202 keer per maand in 2014, nu 17.562.

Telecomminister Alexander De Croo (Open Vld) wil de burger beter informeren. "We bekijken met het BIPT hoe we de site beter, gebruiksvriendelijker en efficiënter kunnen maken", aldus zijn woordvoerder. "Volgend jaar lanceren we ook een campagne die mensen aanzet om op zoek te gaan naar hun goedkoopste oplossing. Bedoeling is dat meer mensen de prijzen vergelijken en het pakket kiezen dat bij hun wensen aansluit."

Vergelijken

Bij CD&V pleiten ze voor een 'T-test', zoals de V-test van energieregulator VREG. Concreet zouden operatoren zoals Telenet en Proximus verplicht worden om een elektronische factuur op te stellen die automatisch gelinkt wordt aan de overheidswebsite. Via een downloadlink of een unieke code op uw factuur zouden consumenten dan terechtkomen op de website en zouden al hun gegevens daarop automatisch ingegeven zijn.

"Hoe meer je vergelijkt, hoe meer je bespaart", zegt Kamerlid Roel Deseyn (CD&V), die de BIPT-cijfers opvroeg bij de minister. "Nu is het omslachtig om de simulator in te vullen omdat je niet altijd alle gegevens bij de hand hebt. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld een sms-factuur waarop enkel de totaalprijs vermeld wordt. Via de T-test kunnen zij met één klik vaststellen of ze bijvoorbeeld 10 euro per maand kunnen besparen. Dat is de moeite."

De T-test moet een overzicht geven van alle pakketten, promoties en aanbiedingen per operator. Daarbij wordt rekening gehouden met hoe vaak je surft en het aantal sms'jes dat je maandelijks verstuurt. Die informatie wordt nu ook al bijgehouden door de operatoren. Zij worden door de overheid verplicht om de telecomgegevens van hun klanten één jaar te archiveren.

De Croo noemt de T-test "een interessante piste", maar wil zich niet vastpinnen. "Het voorstel van CD&V heeft het nadeel dat het enkel uitgaat van het huidige abonnement van de gebruiker, terwijl dat niet noodzakelijk beantwoordt aan zijn nieuwe noden", klinkt het.

Over één ding is iedereen het eens: de concurrentie moet worden aangewakkerd. Nu bezetten Telenet en Proximus de facto een duopolie, waardoor er nauwelijks concurrentie is van andere operatoren. De Croo: "Hoe meer mensen zich informeren en kiezen voor het goedkoopste abonnement dat bij hen past, hoe meer de telecommarkt kan worden opengebroken."