Direct naar artikelinhoud

38 URENWEEK: Open Vld keldert plan-Peeters

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) verliest steun in eigen regering voor zijn hervorming van de 38 urenweek. Kamerlid Egbert Lachaert gooit het plan namens Open Vld in de prullenmand. Hij wil een lijst van beroepen waarvoor het aantal gewerkte uren niet van tel is.

De hervorming van de 38 urenweek doet het bloed van de gemiddelde vakbondsman al maanden koken. Ze was de voornaamste reden om dit voorjaar op straat te komen. Toen Peeters vorige maand een uitgewerkt plan op papier zette, kreeg hij de toorn van werkgevers én coalitiepartners erbovenop. Voor hen ging het niet ver genoeg.

"Daarom is het goed om terug te gaan naar de tekentafel en vanaf nul te beginnen", stelt Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert voor. Als arbeidsmarktspecialist is hij woordvoerder van de partij op dit thema. "Het debat is helemaal vergiftigd door de heisa."

Lachaert lust het voorstel van Peeters niet. De minister wil de prestaties van een werknemer voortaan op jaarbasis laten berekenen, waardoor er meer kan worden gewerkt in drukke tijden en minder wanneer het kalm is. Die regeling zou op alle sectoren van toepassing zijn. De liberaal vindt het uitgewerkte voorstel te restrictief. Peeters legt te veel regeltjes en voorwaarden op voor de hervorming, waardoor er in de praktijk weinig zal veranderen, vreest hij. "Het is ook geen antwoord op de noden van werkbaar werk."

Mijnbouw

Daarom kiest Lachaert voor een andere aanpak: werken met een lijst van beroepen waarop geen arbeidsduurregeling wordt toegepast. In heel wat creatieve en intellectuele beroepen wordt nu al flexibel omgesprongen met de arbeidsduur. Een architect, jurist of computerspecialist heeft weinig boodschap aan een rigide uurrooster. De 38 urenweek zou voor hen niet van toepassing zijn. Voor andere sectoren, zoals de industrie of de logistiek, zouden de oude afspraken blijven gelden. "Daar bestaat de grootste onrust door het plan-Peeters", zegt Lachaert. "Dit kan een oplossing zijn."

Hij grijpt terug naar regelgeving uit 1965. Daarin wordt al een hele reeks beroepen opgelijst die niet onder de 38 urenweek vallen. Het gaat in de eerste plaats om leidinggevende functies en 'vertrouwensposten'. De lijst is echter compleet achterhaald, met onder meer jobs als stenotypist, hofmeester of functies uit de mijnbouw. "Toen wist de regering dat er nood was aan flexibiliteit", stelt Lachaert. "Een actualisering dringt zich op."

Coalitiepartner N-VA sluit zich aan bij de kritiek op Peeters. "Gezien de reacties lijkt het me logisch dat de minister zijn huiswerk opnieuw maakt", vindt fractieleider Peter De Roover. "Het is positief dat Open Vld een eerste aanzet geeft. We zullen dat voorstel een eerlijke kans geven, maar we werken ook onze eigen ideeën uit."

Afgesproken aan regeringstafel

Minister Peeters zelf reageert koeltjes. Hij wijst erop dat hij niet meer doet dan uitvoeren wat in mei aan de regeringstafel is afgesproken. Met andere woorden: N-VA en Open Vld hadden toen maar bezwaar moeten aantekenen. "Nu moeten de sociale partners zich uitspreken, de minister zal daar niet in tussenkomen", laat Peeters' woordvoerster weten.

Vakbonden en werkgevers zitten alvast niet te wachten op het voorstel van Lachaert. "Dit zou het sociaal overleg uitschakelen", reageert David Vanbellinghen, woordvoerder van de christelijke vakbond ACV. "In België wordt flexibel gewerkt, maar daar staan altijd afspraken tegenover: extra loon of recuperatiedagen. Die zouden wegvallen."

Bij werkgeversorganisatie VBO ziet directeur-generaal Bart Buysse andere obstakels. "Op zich is het goed om die lijst te actualiseren. Maar definieer maar eens welk jobs erop moeten. Vergelijk het met de lijst van zware beroepen om vroeger op pensioen te kunnen. Dat debat blijft aanslepen. Het is beter aan een globale oplossing te werken."