Direct naar artikelinhoud

De culotte

Vijf leuke weetjes en ijsbrekers voor die rare blikken op café, want nog even en de broekrok is weer helemaal oké.

Mango, 49,90 euro

1Wist je dat men vroeger ook al lachte met de culotte? Wie immers revolutionair was tijdens de Franse Revolutie dreef de spot met de culotte van de rijke aristocraten. Om zich daarvan te distantiëren tooiden de revolutionairen zich vervolgens in lange broeken. Spot wederom spot: op hun beurt kregen zij de naam sansculottes.

2Nu is de culotte heel vrouwelijk omwille van haar wijdse pijpen, vroeger was ze vooral een mannenzaak. Aan het Franse hof droegen mannen een aan- sluitend exemplaar in combinatie met zijden kousen. Fancy pants indeed.

3 Die wijde pijpen van de culotte zijn helemaal geen toeval. Ze zijn in het leven geroepen door Amelia Bloomer, een Amerikaanse activiste die de victoriaanse korsetten en zware rokken liever uit haar kast ruimde. Dankzij de wijde snit van de pijpen leek het toch nog alsof je een rok droeg en werden kledingstuk en drager aanvaard in de publieke ruimte.

4Voor suffragettes was het een feministisch statement: de culotte liet je toe deel te nemen aan zogenaamde 'mannelijke' activiteiten zoals fietsen. Dat sporten in een culotte veel praktischer was, geloofde ook tennisster Lilí Álvarez. Toch shockeerde zij de tenniswereld nog in 1931 toen ze in een ontwerp van Schiaparelli het gras van Wimbledon betrad.

5 Tot slot: in Scandinavië zie je heel wat vrouwen met een culotte. De progressieve inwoners staan natuurlijk bekend om hun sterke modebewustzijn. Benieuwd wanneer de noordenwind naar onze contreien waait en de culotte ook hier mainstream wordt.

Maison Scotch, 119,95 euro

Jesse Kamm, 353,80 euro

Scotch & Soda, 119,95 euro

Marni, 550 euro

Maison Margiela, 230 euro

Jasmien Hoffelinck