Direct naar artikelinhoud

'Nieuwe Champions League is goede zaak'

Vanaf 2018 zullen Italië, Duitsland, Engeland en Spanje zeker vier ploegen in de Champions League hebben. Slecht nieuws voor België? Fout, zegt Michaël Verschueren, lid van de European Club Association.

Hét probleem is de financiële dominantie van de Premier League door de waanzinnige inkomsten uit tv-rechten. "Omdat de wedstrijden in Engeland in het weekend en doorgaans ook 's middags gespeeld worden, kunnen ze die rechten niet alleen op de Europese markt verkopen, maar ook in Azië en Amerika", zegt Verschueren. "En dat terwijl de Champions League, met wedstrijden om 20.45 uur op weekdagen, enkel en alleen interessant is voor de Europese markt."

Een onhoudbare situatie, zo vinden de clubs uit Spanje, Italië en Duitsland, die vrezen voor een Engels voetbalmonopolie. Zij hebben al aanbiedingen gekregen om een aparte grensoverschrijdende competitie op te richten die veel meer geld zou opleveren. Maar achter de schermen is er dus gelobbyd om de Europese competities toch te behouden. Met toegiften voor de niet-Engelse topclubs.

Vanaf 2018 krijgen Spanje, Duitsland, Engeland en Italië zekerheid over vier deelnemende ploegen per land in de poulefase. Zestien van de 32 plaatsen zijn dus op voorhand al bezet. In totaal zullen er dus minder clubs uit de kleinere voetballanden deelnemen.

"Waarom? Omdat de inkomsten op die manier met 50 procent verhoogd worden", weet Verschueren. "Door tv-zenders te garanderen dat er op Champions League-avonden zowel om 19 uur als om 21 uur minstens één affiche is met een Europese topclub, kan er veel meer geld gegenereerd worden: van 2,3 miljard naar 3,2 miljard."

Naast de formule wijzigt trouwens ook de manier waarop de dikkere geldpotten verdeeld zullen worden in 2018.

Negende UEFA-coëfficiënt

Wat betekent dat voor België? "De kloof tussen groot en klein wordt alleen maar groter", beseft Verschueren. "Toch biedt deze nieuwe formule voor België mogelijkheden. Ons land heeft de negende beste coëfficiënt van de UEFA. Wie niet uit de top tien valt, heeft minstens één gegarandeerde plek in de poules. En de nummer twee kan zich via de kwalificaties ook nog plaatsen. Sportief worden we er niet slechter van. Onze runner-up zal het zelfs makkelijker krijgen. Omdat de grote voetballanden geen deelnemers meer in de kwalificatieronde hebben, krijg je geen wedstrijden meer tegen City."