Direct naar artikelinhoud

FILLON straks tegen Le Pen

François Fillon (62) wordt de presidentskandidaat van de Franse Républicains. Door de versplintering aan de linkerzijde bestaat de kans dat de rechtsconservatieve ultraliberaal in mei volgend jaar om het Elysée zal strijden met Marine Le Pen van het uiterst rechtse Front National.

Fillon won in de tweede ronde van de voorverkiezingen met bijna 68 procent van de stemmen afgetekend van zijn overgebleven rivaal, Alain Juppé, die meteen zijn grote nederlaag erkende. Fillon is economisch ultraliberaal - hij wordt de Franse Thatcher genoemd -, ethisch conservatief en een koele minnaar van de EU. Hij geeft Les Républicains nu een flinke ruk naar rechts.

"De kiezers vonden in mij de Franse waarden waar ze aan hechten. Die waarden zal ik verdedigen en we zullen ze delen met iedereen die, ondanks de verschillen, van Frankrijk houdt", zei hij gisteravond.

Fillons waarden zijn uitgesproken christelijk. Een van de voornaamste redenen waarom Fillon won, is de steun die hij als diepgelovige katholiek kreeg van La Manif pour Tous, een collectief van conservatieve verenigingen dat in de voorbije jaren miljoenen mensen op straat bracht tegen het homohuwelijk, dat onder president Hollande werd gelegaliseerd. De luidruchtige minderheid van reactionair rechts wist onder de radar van de peilingen in alle stilte te mobiliseren voor de ex-premier van Sarkozy, die tot voor kort nog in de media een 'Mr. Nobody' werd genoemd.

Nu zal hij, als ideale schoonzoon van de Franse dorpsnotabelen, op de rechterzijde de handschoen opnemen tegen de volksere Le Pen.

Rusland

Le Pen viel hem gisteren meteen aan op zijn zwakste flank: zijn economisch programma. Fillon belooft dat hij als president de 35-urige werkweek zal afschaffen, een half miljoen ambtenaren zal doen afvloeien en de lasten zal verlagen. Le Pen pakte gisteravond meteen die 'casse sociale', sociale afbraakpolitiek, aan. Zij mikt zo al duidelijk op arbeidersstemmen. Le Pen hoopt met een uitgesproken protectionistische koers stemmen weg te snoepen van de vooralsnog zeer gefragmenteerde linkerzijde. Links zal nu alle zeilen moeten bijzetten om een geloofwaardig alternatief te bieden voor de twee rechtse kandidaten.

Een finale tweestrijd tussen Fillon en Le Pen zou vergaande gevolgen hebben voor het Europa van morgen. Fillon beloofde gisteravond als president een 'soevereiner' koers te zullen varen. Hij staat bekend als een koele minnaar van de EU en de NAVO (maar gaat niet zo ver als Le Pen, die radicaal uit beide allianties zou vertrekken). "We hebben alle troeven in handen", sprak Fillon, "om een moderne natie te zijn, soeverein, aan de leiding in Europa."

Net zoals de nieuwe VS-president Donald Trump zijn zowel Fillon als Le Pen voor het aanhalen van de banden met de Russische leider Vladimir Poetin, met wie ze nauwer zouden willen samenwerken om radicale islamisten in Syrië te bestrijden. Fillon vertelde in zijn campagne zelfs bereid te zijn de sancties op te heffen die de EU oplegde aan Moskou na de Russische annexatie van de Krim en de steun aan pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne. Daarmee komt hij lijnrecht tegenover het huidige EU-beleid te staan.

► 5