Direct naar artikelinhoud

'Gemaakte moordenaar' mag naar huis

Brendan Dassey, een van de hoofdrolspelers van Making a Murderer, komt dan toch deze maand vrij. Hij werd onterecht veroordeeld voor verkrachting en moord, zo bleek uit de docureeks. De vrijlating is een dankbare omwenteling voor het tweede seizoen.

Voor wie het afgelopen jaar op een andere planeet resideerde: Making a Murderer is een felbejubelde documentairereeks over de veroordeling van de Amerikaan Steven Avery en zijn zwakbegaafde en toen minderjarige neef Dassey voor de verkrachting en moord op een fotografe in 2005. Avery, die uit Wisconsin komt, zat al eens achttien jaar onschuldig in de gevangenis voor gewelddadige aanranding, maar werd uiteindelijk vrijgepleit dankzij DNA-onderzoek.

Dassey was amper zestien toen hij bekende dat hij medeplichtig was aan de moord en kreeg op basis daarvan levenslang. De zaak kreeg enorm veel aandacht door de docureeks, waarin gesuggereerd werd dat de rechercheurs zich hadden laten vangen aan een ernstig geval van tunnelvisie. Het afgelopen jaar werden talloze betogingen en demonstraties georganiseerd om een herziening van het proces te eisen.

In augustus oordeelde een rechter dat de bekentenis van Dassey onder druk afgedwongen werd door de politie, zonder dat er een advocaat of een meerderjarige vertegenwoordiger aanwezig was, en dat de rechten van de jongen niet werden gerespecteerd.

Tegen die uitspraak ging het Openbaar Ministerie in beroep, maar nu ziet het ernaar uit dat Dassey een dezer dagen toch naar huis mag. "Dassey moet nu een adres bekend maken waar hij zal wonen bij zijn voorlopige vrijlating", laat zijn advocaat Steve Drizin weten. Die hoopt dat zijn cliënt nog voor Thanksgiving, dit jaar op 24 november, weer bij zijn familie is. Ook de veroordeling van zijn oom Steven Avery werd herroepen, maar die zit wel nog in de gevangenis.

Deze omwentelingen bieden documentairemakers Laura Ricciadri en Moira Demos alvast genoeg stof voor een tweede reeks van Making a Murderer. Stilaan wordt duidelijk waarover die zal gaan: het proces waarin het duo wordt vrijgesproken komt aan bod, en er liggen nog een hoop interviews met Avery op de plank die het eerste seizoen niet haalden. Hetzelfde geldt voor een reeks bewijzen, zoals DNA-sporen onder de motorkap van slachtoffer Teresa Halbach.