IS eist aanslag in Koerdische stad Diyarbakir op

IS heeft via zijn eigen persagentschap Amaq de aanslag in de Turkse stad Diyarbakir opgeëist. De auto met explosieven, die ontplofte in het centrum van de Koerdische stad, werd tot ontploffing gebracht door IS-strijders.
Diyarbakir is een belangrijke grootstad in Koerdisch gebied

In een kort bericht heeft IS via Amaq laten weten dat hun mannen de autobom voor het politiekantoor in Diyarbakir hebben laten ontploffen. De officiële opeising gebeurde uitzonderlijk niet in het Engels, maar louter in het Arabisch. De Turkse premier Binali Yildirim had de aanslag gisteren toegeschreven aan de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die door de Turkse overheid als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi had zijn manschappen donderdag nog opgeroepen om Turkije aan te vallen. Turkije heeft enkele dagen geleden immers troepen naar de grens met Irak en Syrië gestuurd, om de internationale coalitie tegen de jihadistrijders daar te versterken.

Bij de aanslag in de Koerdische grootstad zijn negen mensen om het leven gekomen, onder wie twee politieagenten. Daarnaast zijn ook meer dan honderd mensen gewond geraakt.

Meest gelezen