Direct naar artikelinhoud

Grote namen herdenken Groote Oorlog

"Het is voor mij een grote eer om u te mogen toespreken. Na alles wat geschied is, na al het leed dat de Duitsers gedurende twee wereldoorlogen België hebben aangedaan, vind ik deze uitnodiging allesbehalve een vanzelfsprekendheid."

De woorden zijn van bondskanselier Angela Merkel . Samen met tientallen staatshoofden was ze gisteren in Nieuwpoort aanwezig voor de grote nationale herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het was eind oktober 1914 toen de IJzervlakte onder water werd gezet en een jarenlange loopgravenstrijd begon.

Aan het vernieuwde monument voor Albert I, zijn overgrootvader, hield ook koning Filip een speech: "Terwijl elders in de wereld kanonnen opnieuw spreken, nemen wij de fakkel aan die onze voorgangers ons aanreiken: de fakkel van het recht, de waardigheid en de vrede."

Na de plechtigheid trok het gezelschap richting Menenpoort in Ieper, waar premier Charles Michel staatshoofden van Canada tot Australië toesprak. Onder een regen van klaprozen en met een speciale Last Post werd de herdenking van de Eerste Slag om Ieper er besloten.