Direct naar artikelinhoud

'Laat ons sociale fraudeurs het land uitzetten'

Op de dag dat Marianne Thyssen in het Europees Parlement beoordeeld wordt als kandidaat-eurocommissaris, komt er forse druk uit eigen land. Thyssen moet lidstaten toestaan hard op te treden tegen sociale dumping, zegt John Crombez.

Ons land kreeg afgelopen week van Europa een laatste waarschuwing over de zogenaamde 'antimisbruikwet', die in strijd zou zijn met het vrij verkeer van werknemers. Die wet van begin 2013 bepaalt dat de sociale inspectie bij een vermoeden van sociale fraude kan eisen dat de buitenlandse werknemers op een werf bijvoorbeeld verplicht worden bijdragen te betalen aan de Belgische sociale zekerheid.

De Commissie laakt die eenzijdige maatregel, omdat de sociale zekerheid normaal betaald wordt in het thuisland. Als België zijn wetgeving niet binnen twee maanden aanpast, kan de zaak voor het Europees Hof van Justitie worden gebracht.

Crombez grijpt de aanstelling van Thyssen nu aan om te wijzen op het belang van de antimisbruikwet. "Ik zal in alle parlementen pleiten om mensen die naar hier komen en sociale fraude plegen het land uit te zetten. En daarenboven de toegang tot onze arbeidsmarkt voor een tijd te ontzeggen. We moeten strenger zijn uit noodzaak. Op dit moment gaan er dagelijks Belgische kmo's failliet en arbeidsplaatsen verloren door sociale dumping.

"Ik richt me tot Thyssen omdat de EU ons nu belet in te grijpen. De nieuwe antimisbruikwet werd zopas door haar voorganger Laszlo Andor geblokkeerd omdat ze 'overdreven' zou zijn en in strijd zou zijn met het vrij verkeer van werknemers. Nochtans is de wet stevig ondersteund door uitspraken van het Europees Hof. We hebben ze nodig om Sociale Inspectie en Justitie te laten optreden tegen frauderende buitenlandse werknemers én - ook dikwijls Belgische - werkgevers."

Nieuwe cijfers van de Bouwunie die gisteren bekend geraakten, ondersteunen het pleidooi van Crombez. De Vlaamse bouwsector verloor sinds begin dit jaar 2.500 jobs. Het jobverlies in drie jaar tijd bedraagt nu meer dan 7.300 banen. "Dagelijks gaan in een provincie als West-Vlaanderen tot drie banen in de bouw verloren. Loonmatiging hielp daar niet tegen sociale dumping. Wat heeft het voor nut dat je je uurlonen verlaagt van 30 naar 25 euro als de sociale inspectie wekelijks buitenlandse arbeiders aantreft die werken tegen 6 euro per uur?"

De misbruiken zijn volgens Crombez al lang niet meer beperkt tot de bouw- en transportsector, maar doen zich nu ook voor in de bewaking "en zelfs de gezondheidszorg".

De socialist Crombez benadrukt dat zijn 'flinkse' uitspraken niet anti-Europees bedoeld zijn. "Integendeel. Ik ben groot voorstander van het vrij verkeer van werknemers maar misbruiken aanpakken is noodzakelijk om dat Europees grondrecht te beschermen. Als we dat niet doen zal de burger zich tegen Europa keren."

Crombez hekelt vooral de 'tweeslachtigheid' van de EU. "De ene Commissaris van Werk (Andor) blokkeerde onze antimisbruikwet, terwijl de Commissaris van Fraudebestrijding (Semeta) ons gelijk gaf. Het is een absolute prioriteit dat Thyssen de nieuwe Commissie op één lijn krijgt."