Direct naar artikelinhoud

Trage Amerikaanse groei en rellen in Egypte duwen Bel-20 kopje-onder

Na een eerder positieve start gisteren ging de Bel-20 na de middag kopje-onder en sloot uiteindelijk met 1,2 procent verlies tot 2.647 punten. Er waren twee oorzaken: eerst raakte bekend dat de Amerikaanse economie in het voorbije kwartaal met 3,2 procent is gegroeid terwijl economen uitgingen van 3,5 procent groei. Daarna leidden de rellen in Egypte tot verkopen bij beleggers.

Umicore (-3%) en Bekaert (-3,1%) waren de grootste dalers in de Bel-20. In heel Europa noteerden de grondstoffenaandelen onderaan.

AB InBev zakte 2 procent tot 40,41 euro, het laagste peil sinds vorige zomer. Het aandeel noteert al 12 procent lager dan de piek in oktober. Beleggers maken zich zorgen over de evolutie van de grondstoffenprijzen. Hogere prijzen voor verpakkingsmaterialen zoals glas en voor landbouwgewassen zoals hop en mout zijn nefast voor de winstmarges van bierproducenten.

Econocom was een van de weinige uitblinkers en ging 4,5 procent omhoog. Donderdag steeg het al ruim 8 procent. De handel was bovendien bijzonder druk. Er werden 130.000 aandelen verhandeld, 15 keer meer dan op een doorsneedag. Beleggers zijn onder de indruk van de schuldafbouw bij het IT-dienstenbedrijf. Het management had beloofd de schulden tegen eind 2010 tot 135 miljoen euro te verlagen maar op het einde van het jaar stonden er nog maar 40 miljoen euro schulden in de boeken. Een kapitaalverhoging zal dus misschien niet meer nodig zijn, redeneren investeerders.

Aandeelhouders van Quest for Growth (-0,6%) hebben minder reden om vrolijk te zijn. Ze krijgen voor het derde jaar op rij geen dividend.

De vierdekwartaalresultaten van Exmar werden dan weer wel gesmaakt door analisten. Bovendien zitten de vrachttarieven in stijgende zijn. Het aandeel won vrijdag 0,3 procent.(DT)