Direct naar artikelinhoud

'Geen reden tot paniek'

De uitbraak van ebola in West-Afrika is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een 'internationale crisis'. 'De kans dat ebola in België opduikt, is uitermate klein', zegt Steven Callens, professor infectieziekten (UGent) en mede-auteur van het Belgisch ebolaplan.

Wat houdt de uitspraak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in?

Callens: "We mogen dat niet overdrijven. De WHO doet dat vooral als politiek statement, om voldoende middelen te kunnen vrijmaken en om een aantal maatregelen te kunnen instellen voor het hele gebied. Dat gaat dan over de landen waar er gevallen zijn van ebola, maar ook voor de buurlanden. De grenzen zijn poreus. Zo'n stempel als 'internationale crisis' is vooral belangrijk voor plaatselijke overheden, actoren in het veld en donoren."

Wat verandert er voor België?

"Momenteel is er geen nood aan bijkomende maatregelen. Het personeel van de luchtvaartmaatschappijen is goed geïnformeerd, de gezondheidsinspecteurs van de gemeenschappen weten wat doen als er een geval in België opduikt en de hoge gezondheidsraad heeft alle ziekenhuizen geïnformeerd. We houden onze ogen goed open voor eventuele gevallen in ons land.

"We hebben een aantal punten in het rapport van de hoge gezondheidsraad verder uitgeklaard. Enkele artsen hadden - terechte - praktische vragen. Ik begrijp dat. Mensen zijn bezorgd voor zichzelf en hun collega's. Velen kennen de ziekte niet. Maar ik hoop dat we duidelijkheid hebben kunnen en zullen blijven scheppen, waar nodig."

Waar moeten de artsen op letten?

"Er zijn drie vragen die ze moeten beantwoorden. Heeft de patiënt koorts binnen de 21 dagen na terugkomst uit de tropen? Komt hij uit een risicogebied waar ebola rondwaart? En heeft hij contact gehad met een ebolapatiënt? In de overgrote meerderheid van de gevallen zal het antwoord op zeker één vraag 'nee' zijn en zijn er geen maatregelen nodig. Ebola is dan al uitgesloten. Malaria is en blijft onze belangrijkste diagnose bij koorts uit de tropen. Pas als iemand op alle drie de vragen 'ja' antwoordt, dan moet er een risicoschatting gebeuren. Gaande van: 'ik heb in dezelfde kamer gezeten met een besmette persoon' tot 'ik heb me geprikt met een naald met besmet bloed'.

"Op basis daarvan weten de artsen perfect hoe ze de patiënt moeten isoleren en welk beschermingsmateriaal ze moeten gebruiken. In het UZ Gent hebben we inmiddels verschillende infosessies gehouden met meer uitleg over de risico's en het gebruik van de beschermingspakken voor de betrokken diensten."

Wie coördineert het Belgische ebolaplan?

"De FOD Volksgezondheid coördineert met de verschillende diensten en crisiscellen. De Hoge Gezondheidsraad en het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid doen de praktische aanbevelingen. Het is niet zo dat we een 'ebolacommissaris' hebben, zoals dat bij griep wel het geval is. Dat is ook niet nodig. Nogmaals: de kans dat ebola in België opduikt, is uitermate klein."