Direct naar artikelinhoud

Eerste kandidaat bekend om rector UGent op te volgen

Ethicus Freddy Mortier (54) heeft zich kandidaat gesteld om de huidige Gentse rector Paul Van Cauwenberghe op te volgen. Mortier is de eerste die openlijk een gooi doet naar de functie. "De rector komt al jaren uit de medische of wetenschapsfaculteit", zegt Mortier. "Ik denk dat dat mijn kansen nu vergroot. Bovendien ben ik inmiddels al acht jaar decaan. Dat is een belangrijke ervaring op het bestuurlijk vlak en de bestuursfunctie gaat mij goed af."

Mortier wil in de eerste plaats het beleid van de huidige rector verderzetten. "Het zal geenszins een breuk betekenen", zegt hij. "Op het vlak van onderzoek doet de UGent het uitstekend en dat wil ik consolideren. Wel vind ik dat we ons meer internationaal moeten profileren én moet er een oplossing komen voor de grote massa studenten waarmee we in het eerste jaar geconfronteerd worden. Ik ben geen voorstander van een toelatingsexamen, wel van een oriënteringsproef. Tegelijkertijd moeten we ook werk maken van een meer interactieve aanpak."

Mortier neemt medicus Anne De Paepe mee als vicerector. De uiterlijke datum voor de kandidaatstellingen is 15 april. Op 6 en 7 mei wordt beslist wie de komende vier jaar aan het hoofd van de Gentse alma mater zal staan.