Direct naar artikelinhoud

ACV keurt ontwerp sociaal akkoord met ruime meerderheid goed

Met een onverwacht hoge score van 67,9 procent keurde de christelijke vakbond ACV het ontwerp van interprofessioneel akkoord (IPA) goed. De bedienden stemden tegen het akkoord, maar zij overwegen ‘alsnog actie te voeren’.

Het lobby- en masseerwerk van voorzitter Luc Cortebeeck heeft vruchten afgeworpen. Liefst 67,9 procent van de Algemene Raad van het ACV - bestaande uit vertegenwoordigers van de verbonden, centrales en specifieke groepen zoals de vrouwen en de jongeren - zei ‘ja’ aan het voorlopige sociaal akkoord. “Ik had verwacht dat de tekst maar met de hakken over de sloot goedgekeurd zou raken”, reageert de voorzitter van het ACV. “Het is geen gemakkelijk dossier, arbeiders en bedienden hebben heel andere uitgangspunten en verwachtingen. Dat zie je trouwens ook bij de werkgevers. Maar ik stel vast dat iedereen goed naar mekaar geluisterd heeft.”

Dat betekent evenwel niet dat het loonakkoord op veel enthousiasme onthaald werd. De index mag dan gevrijwaard blijven, de marge voor opslag boven op de index is met 0,3 procent aan de kleine kant. Ook op het gebied van werkgelegenheid en vorming, en inzake koopkracht “had het gerust meer mogen zijn”. Cortebeeck: “Er is heel wat frustratie bij onze achterban. Vooral wat betreft de harmonisering van het arbeiders- en bediendestatuut is de tekst teleurstellend mager.”

Opvallend: hoewel het verzet tegen het IPA het grootst is aan Franstalige kant, is er volgens Cortebeeck niet per definitie anders gestemd in Vlaanderen dan in Wallonië of Brussel. De breuklijn loopt doorheen alle sectoren. Het gros van de neen-stemmen kwam uiteraard van de ACV-bedienden. De verdeeldheid baart het ACV zorgen. Cortebeeck: “Nu is het alle hens aan dek om intern de violen te stemmen”.

Verzet bedienden

De christelijke bediendenbond LBC legt zich niet zomaar neer bij de uitslag van gisteren. Volgens algemeen secretaris Ferre Wyckmans is het niet uitgesloten dat de 500.000 bedienden nog actie voeren tegen het loonakkoord. Wyckmans kan zich naar eigen zeggen “vinden in de belofte van voorzitter Luc Cortebeeck dat het ACV alles in het werk zal stellen om een goede definitieve regeling uit te werken”, maar beraadt zich toch over werkonderbrekingen of andere acties.

“We willen druk op de ketel houden”, aldus Wyckmans. In elk geval volgt er eerst overleg met het Franstalige CNE, en mogelijk ook met de socialistische bediendenbond BBTK. Wyckmans benadrukt tot slot dat er geen sprake is van een breuk tussen arbeiders en bedienden. “We hebben niks tegen een verbetering voor de arbeiders, maar dat is iets anders dan aanvaarden dat er achteruitgang is voor de bedienden.”