Direct naar artikelinhoud

Unicef: hongersnood bedreigt miljoen kinderen in West- en Centraal-Afrika

In 2012 dreigen West- en Centraal-Afrika getroffen te worden door een voedselcrisis. Als de internationale gemeenschap niet snel iets doet, worden volgend jaar meer dan een miljoen kinderen in de regio door hongersnood bedreigd, waarschuwt Unicef. Dat zou neerkomen op een verdubbeling van het aantal kinderen dat in die regio met voedseltekorten kampt.

Door de ernstige droogte en de slechte oogst zijn de voedselprijzen in de landen uit de Sahelregio fel gestegen. In de rivieren staat er amper water en ook de waterreservoirs die voor een reserve moesten zorgen zijn leeg. Daardoor is volgens Unicef de voedselvoorziening niet langer gegarandeerd voor de armste bevolkingsgroepen. Vooral kinderen dreigen het slachtoffer te worden van de hongersnood. Zo zouden alleen in Niger 330.000 jonge kinderen getroffen worden.

"De kinderen die door de hongerdood bedreigd worden zijn geen statistieken waarmee we de magnitude van een mogelijke ramp kunnen meten", zegt Unicef-directeur Anthony Lake. "Het gaat stuk voor stuk om meisjes en jongens. Ieder van hen heeft het recht om te overleven, om gelukkig te worden en om bij te dragen tot de samenleving. In 2010 zorgden de vrijgevigheid van donoren en het harde werk van de humanitaire wereld ervoor dat een gigantische ramp vermeden werd. Samen kunnen we dat opnieuw doen. Maar we moeten ons haasten: de regio is enorm, de uitdaging is groot en de tijd dringt." De landen die door droogte bedreigd worden zijn Tsjaad, Niger, Burkina Faso, Senegal, Mauretanië, Mali en het noorden van Niger en Kameroen.

In Oost-Afrika zorgde de ergste droogte van de afgelopen zestig jaar in 2011 al voor een hongersnoodramp.