Direct naar artikelinhoud

Minister Smet mengt zich in geluidsdebat

Het overleg over de verstrenging van de geluidsnormen (DM gisteren) tussen minister Schauvliege en de sector loopt vandaag verder. Ook minister van Jeugd Pascal Smet (sp.a) mengt zich in de discussie, om de stem van de jeugdsector meer kracht te geven.

"Er is vandaag veel gezegd, maar er zijn nog geen conclusies genomen. We overleggen morgen verder." Dat meldde Tom Willox, directeur van Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen, gisteravond na het overleg met minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) over de nieuwe geluidsnormen voor jeugdhuizen en kleine cafés.

De onderhandelingen lopen al maanden, en zowel jeugd- als muzieksector uitte reeds zijn ongerustheid over wat er momenteel op tafel ligt. "De onderhandelingen zijn op de goede weg, maar we zijn er nog lang niet", zei Jeroen Vereecke, mede-eigenaar van het Gentse rockcafé Video en als vertegenwoordiger van de muzieksector mee aan tafel gisteren in deze krant. "Helaas denkt de minister van wel en wil ze dit dossier zo snel mogelijk afhandelen."

Niet waar, klonk het gisteren op het kabinet-Schauvliege. "Dit was bovendien een goed gesprek, waarbij alle knelpunten nog eens overlopen zijn." Vandaag staan verdere onderhandelingen gepland, met ook de vertegenwoordigers van de muzieksector aan tafel. En met bovendien ook het kabinet van Pascal Smet (sp.a), Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, erbij.

"Wij willen graag meewerken aan een beleid over gehoorschade", klinkt het bij monde van woordvoerder Jeroen Janssens. "Maar we zijn tegelijk ook bezorgd over het voortbestaan van de jongerenwerking zoals ze nu bestaat in Vlaanderen. Daarom willen we in dit overleg de stem van de jeugdsector graag mee helpen vertolken."

Knelpunten in de wetsaanpassing over de geluidsnormen in jeugdhuizen en kleine cafés zijn de loodzware investeringen en ingewikkelde vergunningsprocedures. "Als wat nu op tafel ligt er ook doorkomt, kunnen wij ons jeugdhuis sluiten", vreest men bij de meeste Vlaamse jeugdhuizen, waaronder jeugdhuis De Pits in Kortrijk. "Met de structurele subsidies die we nu krijgen kunnen wij dit niet betalen."