Direct naar artikelinhoud

Chipproducent Intel slaakt winstalarm

BRUSSEL

Intel verwacht in het vierde kwartaal zowat 1 miljard dollar minder omzet én een iets lagere brutomarge. Computerfabrikanten bestellen minder chips omdat ze gehinderd worden door een gebrek aan harde schijven. Dat tekort is het gevolg van de overstromingen in Thailand.

Het bedrijf uit Santa Clara, Californië, verlaagt zijn omzetprognose voor het vierde kwartaal van 14,2 à 15,2 miljard dollar naar 13,4 à 14 miljard dollar. Zowat 1 miljard dollar (750 miljoen euro) minder dus. Niet door een eigen falen of door de economische crisis, maar door een kink in de kabel van de bevoorrading van de computerindustrie.

Computerfabrikanten kampen met een tekort aan harde schijven. Een gevolg van de zware overstromingen in Thailand. Dat land is na China de grootste producent van harde schijven, goed voor 40 procent marktaandeel. De hard disk is een essentieel onderdeel van de pc, waardoor de computerindustrie dus minder van die machines kan assembleren. Dat is op zijn beurt nefast voor andere computeronderdelen als chips. De Intelchips steken in 80 procent van de pc's die wereldwijd worden verkocht.

Marges onder druk

Intel verwacht dat het bevoorradingsprobleem aansleept tot in het eerste kwartaal van volgend jaar. Daarna zouden de bestellingen van chips tegen het einde van de eerste jaarhelft stelselmatig weer worden opgedreven, hand in hand met de orders voor harde schijven.

's Werelds grootste chipproducent waarschuwt tegelijk voor druk op zijn marges. De eerder voorspelde brutomarge van zowat 65 procent werd verlaagd tot zowat 64,5 procent.

Intel is de derde grootste Amerikaanse groep in vier dagen die de alarmbel luidt. Eerder verlaagden ook chemiereus DuPont en Texas Instruments hun prognoses.