Direct naar artikelinhoud

Viroloog Marc Van Ranst veroordeelt stormloop op griepvaccins

'Ongerustheid is volledig onnodig. Je riskeert hoogstens een simpele oogontsteking'

'Vogelgriep alleen probleem voor pluimvee, niet voor mensen'

Brussel

Eigen berichtgeving

Sue Somers

De ongerustheid die in ons land is ontstaan over het nakende tekort aan griepvaccins, is volledig onnodig. Viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven zegt dat het tekort onterecht in verband wordt gebracht met de vogelgriep. "Het een heeft niets met het ander te maken. Als de vogelgriep naar België komt, dan zal dat louter een probleem zijn voor de pluimveesector."

Drie van de vier beschikbare griepvaccins in ons land zijn sinds einde vorige week volledig uitgeput. Het gaat om Mutagriep, Vaxigriep en Influvac. Sinds een paar dagen is een vijfde vaccin op de markt, Inflexal, maar dat is duurder en wordt niet terugbetaald. De Algemeen Pharmaceutische Bond zegt in Het Nieuwsblad dat de paniek over de vogelgriep een rush op griepvaccins heeft veroorzaakt, en verwijst naar de oproep van minister van Volksgezondheid Demotte om alle kinderen, 65-plussers en mensen uit de pluimveesector te laten inenten. In een aantal apothekers wordt nu gewerkt met een wachtlijst voor griepvaccins.

Viroloog Marc Van Ranst wijst erop dat de tekorten regionaal zijn en van tijdelijke aard. "Er is altijd een reserve beschikbaar, de vaccinfirma's kunnen dus zonder probleem bijleveren. Bovendien zijn de 65-plussers voor het grootste deel gevaccineerd. De inentingscampagne is al in september van start gegaan. Mensen die bij een apotheker op de wachtlijst staan, moeten niet panikeren. Die lijsten worden zeker allemaal ingevuld. Op voorwaarde dat de huisdokters het vaccin voorschrijven aan hen die het echt nodig hebben en niet aan mensen die bang zijn voor de vogelgriep."

Want daar ligt het probleem, waarschuwt Van Ranst. "In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, beschermt een griepvaccin niet tegen de vogelgriep. Het spuitje beschermt alleen tegen de gewone wintergriep zoals we die elk jaar meemaken. Vogelgriep en de wintergriep hebben niets met elkaar te maken."

Met de pas ontdekte vogelgriephaarden in Kroatië en Roemenië, de nieuwe uitbraak in de Oeral en het geïsoleerde geval van een met H5N1 besmette papegaai in Groot-Brittannië, is het niet ondenkbaar dat de ziekte ook in België zal opduiken. "Dat zal slechts een kwestie van tijd zijn", bevestigt Van Ranst. "Maar dan nog zal dat alleen problemen opleveren voor de pluimveesector en zullen we alleen mensen moeten gaan beschermen die bij Rendac werken of die nauw in contact zijn gekomen met gevogelte. Dat kan dan met Tamiflu."

België werd twee jaar geleden al eens getroffen door de vogelgriep. Het virus was toen ons land binnen geraakt vanuit Nederland. Dat was niet voorbereid en een paar honderd mensen geraakten besmet en een veearts overleed. In België, waar de pluimveesector toen proactief antivirale middelen kreeg toegediend, raakte slechts één ruimer bij Rendac geïnfecteerd met een goedaardige variant van de vogelgriep. Hij had last van een oogontsteking. "Dat is dus waar iedereen nu bang voor is", nuanceert viroloog Van Ranst. "Een simpele oogontsteking. Het enige verschil met twee jaar geleden is dat we nu zelfs beter zijn voorbereid. Paniek is dus totaal overbodig."