Direct naar artikelinhoud

De allerrijksten zijn rijker dan u denkt

De rijkste Belgen zijn nog rijker dan ze zelf beweren. Dat blijkt uit een paper van de Belg Philip Vermeulen, die als econoom werkzaam is bij de Europese Centrale Bank. Zo zouden de één procent rijkste Belgische huishoudens niet 12, maar 17 procent van alle nationale rijkdom bezitten.

Rijke mensen onderschatten hun vermogen als daar naar gevraagd wordt. Dat concludeert Philip Vermeulen, een Belgische econoom die werkt bij de Europese Centrale Bank, in zijn studie 'How fat is the top tail of the wealth distribution?'. Hij berekende het vermogen van de één procent allerrijksten in de Verenigde Staten en in negen Europese landen.

Volgens de studie van Vermeulen bezitten de één procent rijkste Amerikaanse huishoudens niet 34, maar 37 procent van al het vermogen in de Verenigde Staten. Maar niet alleen daar werd de rijkdom van de allerrijksten tot nu toe onderschat. In Duitsland stijgt het percentage van 24 naar 33 procent en ook in ons land is er een toename van 12 naar 17 procent.

Een van de grootste toenames valt te noteren in Nederland. Daar heeft de één procent allerrijksten liefst 17, en geen 9 procent, van al het vermogen in handen. Eenzelfde beeld duikt op in Oostenrijk, waar de superrijken niet 23, maar 36 procent van alle rijkdom bezitten.

"Onze kennis wat de verdeling van rijkdom betreft, is allesbehalve perfect", schrijft Vermeulen, die zijn paper op persoonlijke titel publiceert. "De resultaten van dit onderzoek geven aan dat bestaande ramingen zeer waarschijnlijk de rijkdom aan de top van de piramide onderschatten. Dat is belangrijk, niet alleen omdat beleidsmakers daarin geïnteresseerd zijn voor hun fiscaal beleid, maar ook omdat de relatieve rijkdom aan de top een belangrijke parameter is geworden om macro-economische modellen op af te stemmen."

Vermeulen baseerde zijn studie op de Forbes-miljardairslijst en combineerde die met cijfers van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank. Zo hoopt hij de zogeheten 'tail wealth', de neiging van gezinnen om de waarde van hun bezittingen lager te rapporteren dan ze werkelijk zijn, te omzeilen.