Direct naar artikelinhoud

Legale straatkunst voor Antwerpen en Gent

Een niemandsland waar sluikstorten en vandalisme welig tieren. Zo omschrijft de Gentse Graffiti vzw de tramdoorgang aan het museum Dr. Guislain. Illegale graffiti sierde jarenlang de muren. Sinds dit weekend is dat wel even anders. Urban Bloemekenswijk, zo heette het graffitifestivalletje waarmee de buurt zaterdag kennismaakte. "Op een positieve en legale manier graffitikunstenaars een kans geven om hun talent in de kijker te zetten", luidde de opzet van het initiatief. Na een week spuiten werd de muur van zo'n 1.200 vierkante meter ingehuldigd.

Zelfde verhaal overigens in Antwerpen (blauwe muur), waar zo'n 120 artiesten in de Uitbreidingstraat in Berchem een 300 meter lange muur onder handen nemen.

De grijze bakstenen van de vroegere gasfabrieken waren lange tijd een canvas voor illegale tags. Sluikstorten, wildplassen en zwerfvuil waren ook hier een plaag. Door de muur te 'legaliseren' hoopt de stad dat te veranderen. Een deel van de muur wordt een legale graffitizone. Iedereen die dat wil, mag er street art aanbrengen. In het voorjaar van 2015 moet het project afgerond zijn.

Al langer zetten steden steeds meer in op 'legale' graffitimuren. Vaak terugkerende afspraken zijn dat tekenaars niet na 22 uur mogen spuiten om nachtlawaai te vermijden en dat afval en bussen terug meegenomen moeten worden.