Direct naar artikelinhoud

Chris Froome herkanst in Vuelta

Crashen in de Tour en terugkeren in de Vuelta. Het is het verhaal van Alberto Contador, maar ook dat van Chris Froome. Beide renners duwen de favorietenrol van zich af. Al ligt dat voor Froome iets moeilijker.

Breuken aan de linkerpols en de rechterhand. Dat was de pijnlijke optelsom van drie valpartijen op dag vier en vijf van de Tour. Froome verdween als eerste van de favorieten uit de Ronde van Frankrijk. Maanden getraind, en dan niets. Maar ook dat hoort erbij zeker? "Je kunt niet profwielrenner zijn en altijd rechtop blijven. Vallen is een deel van de job", filosofeerde Froome aan de vooravond van de Ronde van Spanje. Misschien was het om zijn woorden kracht bij te zetten. Maar donderdag bij de verkenning van het parcours van de ploegentijdrit in Jerez de la Frontera ging Froome zowaar weer tegen de grond.

Voorlopig is hij nog wel in één stuk. En dat wil hij de komende drie weken graag zo houden. Froome zou normaal de Ronde van Spanje niet rijden. Het liefst had hij gewoon voor de tweede keer de Tour gewonnen. Maar de omstandigheden hebben het anders gewild. "Ik behaalde hier in 2011 mijn eerste profzege. Het weer is goed en het gaat er hier meer relaxed aan toe dan in de Tour. Het was voor mij niet evident om na mijn opgave in de Tour mijn hoofd op de Ronde van Spanje te zetten. Maar ik weet ook hoe belangrijk het is om het seizoen te beëindigen met een grote ronde in de benen."

Voor de klimmers

Dat klinkt weinig ambitieus voor een renner die in de lijst met favorieten helemaal bovenaan staat. Dat vindt Alberto Contador tenminste. Niet Nairo Quintana maar Chris Froome wint de Ronde van Spanje, voorspelde Contador gisteren. Froome denkt daar anders over. "Quintana, Uran, dat zijn de mannen in topvorm. En Contador zelf. Hij zegt dat hij niet goed is. Dat zullen we nu snel weten."

En Froome dan? "Ik heb hard gewerkt na mijn opgave in de Tour. Ik begon snel genoeg weer te trainen. Maar trainen en koersen zijn twee verschillende dingen. Een deel van de Vuelta zal ik nodig hebben om de intensiteit van het koersen weer in mijn benen te krijgen. Pas daarna kan ik aan het resultaat denken. Het is een Ronde van Spanje met veel klimwerk en weinig tijdritten. Iets voor de klimmers. Grondig heb ik het parcours nog niet bestudeerd. Maar je hoort mij niet zeggen dat het een verkeerde ronde is."