Direct naar artikelinhoud

Rosberg domineert

Voorin hield Nico Rosberg zich aan het normale scenario. Feilloze start en 67 ronden aan de leiding. Alles wat achter hem gebeurde, was spektakel. Met Lewis Hamilton in een glansrol: van achteraan knokte hij zich naar de derde plaats.

Een kampioenschap dat door één auto wordt gedomineerd, de Mercedes in dit geval, is de ideale voedingsbodem voor een saai seizoen. Tenzij de twee coureurs van het bewuste team aan elkaar gewaagd zijn. En van dat team ook de toestemming krijgen om voluit tegen elkaar te racen. Nu eens Hamilton, dan weer Rosberg.

Precies halverwege het kampioenschap is het verschil in het klassement amper veertien punten, in het voordeel van Rosberg. Teambaas Toto Wolff van Mercedes ziet de bui al hangen: "Het blijft nagelbijten tot de laatste grand prix. De beslissing zal pas in de laatste race van het seizoen vallen."

Tot een rechtstreeks duel kwam het deze keer niet. Hamilton startte immers helemaal achterin door een crash in de kwalificaties. Zo hard dat hij bij de dokter langs moest om te zien of er niets meer aan de hand was dan een paar blauwe plekken. Neen dus, hij mocht racen. Na vijf ronden was de Brit al van zijn twintigste startplaats opgeklommen naar dertiende. Na dertien ronden was hij zevende. Drie ronden later, weliswaar geholpen door de pitstops, al tweede.

"Ik begon er serieus rekening mee te houden dat we nog een rechtstreeks duel zouden krijgen", zei Nico Rosberg na afloop. "Er zaten immers maar twee pitstops in mijn strategie, zodat ik zorg moest dragen voor mijn banden." De Duitser had gelijk. Niki Lauda, de andere teambaas bij Mercedes: "Zonder safety car had Hamilton kunnen winnen."

En dat zat zo: met nog zeventien ronden te gaan ging Sutil in de laatste bocht in de fout en moest zijn Sauber midden op de piste achterlaten. Iedereen verwachtte een safety car, maar de wedstrijdleiding greep niet in. Tot ieders ver-

Uitslag Duitsland

1. Nico Rosberg

306,458 km in 1u33:42.914

2. Valtteri Bottas op 20.789

3. Lewis Hamilton 22.530

4. Sebastian Vettel 44.014

5. Fernando Alonso 52.467

wk-stand

1. Nico Rosberg190 ptn

2. Lewis Hamilton 176

3. Daniel Ricciardo 106

4. Fernando Alonso 97

5. Valtteri Bottas 91

bijstering liepen drie commissarissen het circuit op om de auto weg te duwen, terwijl de bolides voorbij bleven flitsen.

"Waanzin", zeiden de tenoren na afloop in koor. Lauda weer: "Een rondje safety car had ervoor kunnen zorgen dat Hamilton vlot voorbij Bottas was geraakt, en dan meteen Rosberg had aangevallen." Hamilton na afloop: "Al bij al ben ik blij met derde. Ik beperk de schade in het klassement. Starten als twintigste, het had veel erger kunnen zijn."

Hamilton was trouwens niet de enige die voor spektakel zorgde. Valtteri Bottas verblufte alweer de paddock met de manier waarop hij zijn tweede plaats vasthield in een Williams met tot op de draad versleten banden. Terwijl Vettel en Alonso een halve race lang duelleerden. De Duitser trok aan het langste eind en werd vierde.