Direct naar artikelinhoud

Dolle schutter doodt zes mensen in Washington

ALGER l In de Amerikaanse staat Washington heeft een dolle schutter zes mensen gedood en twee verwond. Pas na een wilde achtervolging gaf de dader zich over aan de politie. De man werd geïdentificeerd als de 28-jarige Isaac Zamora. Hij was nog maar drie weken vrij, na een celstraf van zes maanden voor drugsbezit. Volgens zijn moeder is Zamora 'zwaar geestelijk ziek'.

door Kim Van de Perre

Het bloedbad vond eergisteren plaats in en rond het stadje Alger, in het noordwesten van de staat Washington. Rond twee uur 's middags lokale tijd kreeg de politie van Skagit County een eerder vage noodoproep binnen vanuit de woonst van Zamora. Hulpsheriff Ann Jackson was al eerder in contact gekomen met de familie en bood aan om een kijkje te gaan nemen.

Toen ze een halfuur later nog niet terug was en radio-oproepen onbeantwoord bleven, sloeg men alarm. Ann Jackson was toen al dood. Agenten vonden haar terug in het huis van Zamora met een kogel in het hoofd. Naast haar lag nog een ander, voorlopig ongeïdentificeerd levenloos lichaam. Niet veel later werden ook twee vermoorde bouwvakkers aangetroffen in de buurt. Een vijfde lichaam werd gevonden in een nabijgelegen huis.

Het duurde niet lang voor de politie Isaac Zamora als dader op het spoor kwam. Maar toen agenten de jongeman wilden inrekenen, sloeg die op de vlucht. Nog altijd gewapend probeerde hij in zijn auto weg te komen langs de autosnelweg, achtervolgd door de politie. Tijdens zijn vlucht zette Zamora zijn dolle schietpartij voort. Hij verwondde een politieagent en schoot een man aan een tankstation in de arm. Een passerende motorrijder werd zijn zesde dodelijke slachtoffer, voor hij zijn auto aan het politiestation parkeerde en zich vrijwillig liet inrekenen.

Waarom de stoppen bij Zamora plots doorsloegen, is nog niet duidelijk. "We zitten op het ogenblik nog met veel vragen en weinig antwoorden", geeft hoofdinspecteur Robert Goetz toe. Alles wijst erop dat de man zonder reden handelde en er zomaar op los schoot. Op het eerste gezicht hebben de slachtoffers niets met elkaar gemeen en ontbreekt elk motief. Volgens zijn moeder is de 28-jarige dader "erg ziek in zijn hoofd".

"Ik probeer al jaren hulp te zoeken voor mijn zoon", vertelde Dennise Zamora achteraf aan de politie. "De laatste dagen ging de situatie van kwaad naar erger. Hij leek alle controle te hebben verloren. Mijn hart gaat uit naar zijn slachtoffers. Hulpsheriff Anne Jackson probeerde mijn zoon in het verleden op het juiste pad te krijgen. Ik wou echt dat ik of mijn zoon haar plaats kon innemen."

Het was Dennise die het telefoontje deed naar de politie. Of Isaac Zamora toen al slachtoffers had gemaakt is nog niet geweten. De politie probeert het tragische verloop van de middag te reconstrueren.

Zamora was geen onbekende voor de politie. "De laatste tien jaar zit hij voortdurend in de problemen, van drugs tot diefstal", aldus zijn moeder. De jongeman was nog maar drie weken vrij, na een celstraf van zes maanden voor drugsbezit. Hij zou nog een jaar lang worden opgevolgd door de autoriteiten. "Hij testte telkens negatief op drugs. Niets wees erop dat hij weer in de problemen zat", zegt officier Chad Lewis.